Updates

Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fastned

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fastned

Advies
houden
Opinie Karel Mercx, 30 sep 2021 14:00

De ijzeren wet van rendement

0 0 Leestijd ongeveer

De Bloomberg Commodity index, de benchmark voor een belegging in grondstoffen, staat over 2021 32,3% in de plus. Goed nieuws voor mijnbouwers, zou je zeggen. 

BHP wint dit jaar echter een schamele 1,5% en Rio Tinto verliest zelfs 7,7%. Superdividenden zorgen weliswaar voor totaalrendementen van respectievelijk +11,9 en +3,8%, maar ook daarmee blijven de twee mijnbouwaandelen ver achter bij de Bloomberg Commodity Index.

De reden hiervoor is dat BHP en Rio Tinto voor respectievelijk 48 en 62% van hun omzet afhankelijk zijn van de prijs van ijzererts, en die is dit jaar op de grondstoffenbeurs van de Chinese stad Dalian met 33% gedaald. De Chinese overheid beperkt namelijk de productie van staal (waarvoor ijzererts het basismateriaal is) om de lucht schoner te maken in aanloop naar de Olympische Winterspelen van volgend jaar in Peking. Wie dit jaar had ingezet op een stijging van de ijzerertsprijs en om die reden zijn geld stak in BHP en/of Rio Tinto, komt nu van een koude kermis thuis.

Het aandeel Teck Recources

Het kan ook anders. Trouwe lezers van mijn columns en luisteraars van onze podcast Voorkennis weten dat ik het Canadese Teck Resources een mooi aandeel vind. Dit bedrijf haalt allerlei grondstoffen omhoog, zoals koper, molybdeen, nikkel, kolen, zink en olie. Dit jaar is het rendement van het aandeel +43,2%.

Uiteraard zal Teck Resources minder goed presteren als de ijzerertsprijs weer sterk gaat stijgen, maar door de breed gespreide grondstoffenportefeuille is het prijsrisico van een enkele grondstof voor Teck wel een stuk lager dan voor BHP en Rio Tinto.

Maar ook het geringe beleggingsrisico bij een grondstoffenbedrijf als Teck Resources is relatief. Zo zijn beleggingen in grondstoffen per definitie riskanter dan wereldwijde aandelen uit ontwikkelde landen. Daarmee viel de afgelopen eeuwen een gemiddeld rendement van 100% per tien jaar te verdienen, en niets wijst erop dat deze trend niet meer intact is.

Wie meer rendement wil, kan kiezen voor indices uit specifieke landen of regio’s, maar het risico is dan wel dat zich een Japan-scenario voordoet: Japanse aandelen staan in 2021 ruim 20% lager dan in 1989.

Wie nóg meer rendement wil, kiest voor individuele aandelen. Daarmee doet zich echter het risico voor dat een aandeel naar 0 gaat, zoals onlangs Wirecard. Bij elke stap naar een hoger potentieel rendement neemt het risico verder toe. Dat is een ijzeren wet.

ETF op de Bloomberg Commodity Index

Wie belegt in grondstoffen, loopt het minste risico met een ETF op de Bloomberg Commodity Index. Een groter risico is een belegging in grondstoffenbedrijven die breed gespreid zijn en een nóg groter risico zijn mijnbouwbedrijven waarbij één grondstof dominant is. Beleggers in BHP en Rio Tinto komen daar nu op onaangename wijze achter.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!