Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Rio en BHP | Volatiel op korte termijn, kansrijk op lange termijn

0 0 Leestijd ongeveer

Mijnbouwaandelen BHP en Rio Tinto zitten de laatste maanden in zwaar weer. De koersverliezen die de twee hebben moeten incasseren door de dalende ijzerertsprijs staan echter niet in verhouding tot het potentieel van beide bedrijven.

De aandelen van mijnbouwers BHP en Rio Tinto hebben de laatste maanden een forse daling laten zien. De koersverliezen zijn geheel te wijten aan de scherp gedaalde prijs van ijzererts, een grondstof waarvan beide bedrijven sterk afhankelijk zijn. Een ton ijzererts is nu voor het eerst in ruim een jaar minder dan $100 waard. In mei kostte eenzelfde hoeveelheid nog $230.

Aanleiding is de beslissing van China om de staalproductie aan banden te leggen om zo de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen en daarmee de luchtkwaliteit te verbeteren in aanloop naar de Olympische Winterspelen in Peking. De staalsector produceert bijna een vijfde van de totale Chinese uitstoot van broeikasgassen en daarom streeft het land naar het verlagen van de staalproductie ten opzichte van vorig jaar. Oudere staalfabrieken moeten sluiten voordat er nieuwe mogen komen. Ook is er een belasting ingesteld op de uitvoer van staal.

Afnemende staalproductie in China zelf doet echter niets af aan de Chinese behoefte aan staal. China neemt jaarlijks iets meer dan de helft van de mondiale staalproductie af, en als China dat staal niet zelf produceert, moet het van elders komen. De voorbije zomer was China voor het eerst in elf jaar een netto importeur van staal. Een ineenstorting van de vraag naar staal (en dus ijzererts) is daarom niet realistisch. De eerder geplande infrastructuurwerken gaan gewoon door, want China heeft niet de gewoonte om van zijn vijfjarenplannen af te wijken. Na de coronapandemie zal de komende tijd ook de heropening van de andere economieën zich doorzetten.

Rendement blijft hoog

De ijzerertsprijs is op korte termijn erg volatiel, maar ik verwacht de komende weken een stabilisatie op een niveau dat hoger zal liggen dan voor de coronapandemie ($75 per ton). Bij de publicatie van de (half)jaarcijfers in augustus gaven zowel BHP als Rio Tinto aan dat een prijsniveau van meer dan $200 per ton niet houdbaar was en dat bleek ook zo te zijn.

Ook bij de huidige prijzen zijn beide mijngroepen echter nog steeds met gemak winstgevend, en dankzij de hoge kasstromen van de voorbije kwartalen is hun financiële positie heel sterk. Rio Tinto had na de eerste jaarhelft zelfs een netto liquiditeitspositie van $3,1 mrd. BHP bouwde de nettoschuld af naar $4 mrd, of 0,6 keer de verwachte bedrijfswinst, en na de noodzakelijke kapitaaluitgaven en schuldafbouw bleef er nog geld over om de aandeelhouders te vergoeden.

Met een bijzonder dividend keerde Rio Tinto zelfs 75% van de onderliggende winst uit, een duidelijke indicatie van het uitzonderlijke niveau van de kasstromen, terwijl BHP het dividend verviervoudigde. Rio Tinto streeft door de cycli heen naar een gemiddeld uitkeringspercentage van 40 tot 60%.

De kans is dus reëel dat de aandeelhoudersvergoedingen in het komende boekjaar iets zullen dalen. Maar ook dan zullen de uitkeringen nog altijd op hoog niveau blijven. Tegen de huidige koers bedraagt het rendement van Rio Tinto 10,2% en dat van BHP 5,7%.

Fundamenten blijven gunstig

De aandelen van BHP en Rio Tinto zijn sinds de top van mei met ongeveer 30% gecorrigeerd. Op basis van verwachte koers-winstverhoudingen zijn beide aandelen echter niet goedkoper geworden. Dit komt omdat analisten in het kielzog van de dalende ijzerertsprijs ook hun winstschattingen significant hebben verlaagd.

K/w’s zijn echter niet altijd de beste waarderingsmaatstaf. Zo noteren mijnbouwers bij een cyclische top, die gekenmerkt wordt door piekwinsten, altijd tegen erg lage k/w’s. Dat was ook in 2011 al het geval. Dan lijken de aandelen dus goedkoop, terwijl ze dat in werkelijkheid niet zijn.

Aandeel BHP en Rio blijven koopwaardig

De verhouding tussen ondernemingswaarde en verwachte omzet blijkt historisch een betere voorspellende waarde te hebben. Een cijfer lager dan 2 betekent een koopkans voor de lange termijn, en bij zowel het aandeel BHP als het aandeel Rio Tinto is aan die voorwaarde voldaan. Daarnaast zijn ook de fundamentele vooruitzichten goed voor de grondstoffen die beide groepen produceren.

Naast ijzererts is met name koper de komende jaren erg kansrijk. Hoewel ik op korte termijn nog wel de nodige volatiliteit verwacht, handhaaf ik dus wel het koopadvies voor beide aandelen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!