Updates

Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Advies Koen Lauwers, 27 sep 17:24

RELX | IT- en data-analist focust op organische groei

0 0 Leestijd ongeveer

Met een koerswinst van ongeveer 20% over 2021 doet het aandeel RELX het net iets minder goed dan de AEX. Het IT- en data-analysebedrijf heeft een aandeel van iets meer dan 6% in de Nederlandse beursindex.

RELX kon in de eerste jaarhelft aangenaam verrassen met een omzetstijging van 4% (bij constante wisselkoersen) tot £3,39 mrd. De divisie Scientific, Technology en Medical (ST&M) bleef qua omzet de grootste afdeling. Een toename van het aantal gepubliceerde artikelen zorgde voor een groei van 4%. De divisie Risk is bijna even groot, dankzij een groei van 10% naar £1,228 mrd.

Deze afdeling profiteerde van een grotere vraag naar data-analyse en tools voor fraudepreventie. De omzet van de divisie Legal groeide met 3%  tot £781 mln, en de aangepaste operationele winst lag met £1,023 mrd 11% hoger dan een jaar eerder. Daardoor steeg de marge van 28,3 naar 30,1%. De winstgevendheid ging er in deze divisies op vooruit.

RELX mikt op autonome groei en een verdere uitbreiding in het aanbod van beslissings- en analysetools. Toch is de groep niet afkerig van overnames als deze in de groeistrategie passen. Zo deed RELX in de eerste jaarhelft vijf kleinere overnames voor een gezamenlijk bedrag van £46 mln . Tegelijk werd voor £5 mln aan activa afgestoten.

Exhibitions als wildcard

Tijdens de coronacrisis zat de vakbeursdivisie Exhibitions in zwaar weer. Het aandeel van het bedrijfsonderdeel in de totale omzet daalde van gemiddeld 15% voorheen naar slechts 5% vorig jaar. Hier en daar gingen bij analisten en investeerders stemmen op om Exhibitions in de etalage te plaatsen, maar het onderdeel heeft het potentieel om de komende kwartalen een groeimotor te zijn voor de groep. De omzet daalde tussen januari en juni nog met 40% op jaarbasis, maar het operationele verlies nam af van £66 mln naar £48 mln.

Met name in Azië kwamen de vakbeurzen weer op gang. Het tempo waarmee de wereldeconomie heropent, zal bepalend zijn voor de tweede jaarhelft. Juli was alvast veelbelovend, met een omzetstijging van 50% en een positief operationeel resultaat. De kalender van de beurshallen loopt weer aardig vol en de drang naar fysieke meetings is bij leveranciers en (potentiële) klanten weer erg groot.

Schuldgraad verder afgebouwd

RELX realiseerde in de eerste jaarhelft een vrije kasstroom van £886 mln. Dat is ruim de helft meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. De netto schuld verminderde van £7,5 mrd naar £6,3 mrd. De verhouding tussen netto schuld en de bruto bedrijfswinst daalde naar 2,8, tegenover 3,2 vorig jaar. De cash-conversieratio, of de verhouding tussen de aangepaste kasstroom en de operationele winst, bedraagt 112%. Dit wijst op een uitstekende liquiditeit.

Het dividend is het voorbije decennium gestaag toegenomen en ook het tussentijds dividend dat eerder deze maand werd uitgekeerd (£0,143)  steeg met 5%. Ik verwacht voor het volledige boekjaar 2021 een dividend van £0,50, tegenover £0,47 vorig jaar. Voorlopig staan geen nieuwe aandeleninkopen gepland, nadat er vorig jaar nog voor £150 mln aan aandelen werd ingekocht.

Aandeel RELX blijft op ‘houden’

De groei van de omzet en de winst zie ik dit jaar iets boven het historische gemiddelde van respectievelijk 4 en 6% uitkomen. Het herstel bij Exhibitions kan voor een aangename verrassing zorgen. Tegen 24 keer de verwachte winst is het aandeel RELX correct gewaardeerd en ga ik niet verder dan een houdadvies.

Aandeel RELX kerngegevens

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!