Updates

Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Analisten Christian Slagter-Koster, 12 sep 2021 09:00

Invesco | September de slechtste aandelenmaand?

0 0 Leestijd ongeveer

Over de afgelopen honderdtwintig jaar blijkt september de slechtste maand voor aandelen te zijn geweest. Is er een rationele verklaring voor dit seizoensgebonden patroon, vroeg Invesco zich af.

Volgens sommige analisten zijn de koersdalingen in september het gevolg van beleggers die terugkomen van hun zomervakantie en dan hun aandelenportefeuille opschonen. Een andere theorie is dat beleggers gedwongen zijn om aandelen te verkopen om de studie van hun kinderen te betalen, terwijl er ook beheerders van beleggingsfondsen zijn die hun boekjaar in de herfst sluiten en dan hun verlieslatende aandelen in de etalage zetten om goede sier te maken.

Beleggen in september

Invesco wijst deze theorieën van de hand. Is het gezegde namelijk niet ‘sell in May and go away, but remember to be back in September’? Daarnaast sluiten de meeste beleggingsfondsen hun boekjaar in december. De realiteit is dat hoewel de gemiddelde aandelenrendementen in september negatief zijn geweest, dit grotendeels komt door een paar slechte septembermaanden (1929, 1930, 1931, 1933, 1937, 1974, 2001, 2002 en 2008).

Elk van deze septembermaanden wordt niet alleen geassocieerd met recessies, maar enkele ook met de meest spectaculaire dalingen die we ooit hebben meegemaakt. Denk aan 9/11 en de ineenstorting van Lehman Brothers. Deze septemberdalingen variëren van 30% in 1931 tot een daling van 6% in 2008.

Conjunctuurcycli

Invesco wijst erop dat de gemiddelde aandelenrendementen in september over de afgelopen drie conjunctuurcycli van 1992 tot 1999, 2003 tot 2007 en 2008 tot 2009 positief waren. Het gemiddelde rendement in september over deze drie periodes bedroeg respectievelijk 1,04%, 1,01% en 1,13%.

Daarmee is niet september, maar augustus de slechtst presterende maand over de laatste drie conjunctuurcycli. Daarnaast waren de aandelenrendementen in januari, februari, maart, mei en juni over deze drie periodes ook lager dan in september.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.