Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Vinci

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Vinci

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Opinie Wim-Hein Pals, 9 sep 14:00

Voorsorteren op een nieuw regime

0 0 Leestijd ongeveer

In mijn vorige column had ik het over ruis op de lijn. Welnu, als er iets niet onder de categorie ‘ruis’ valt, is het wel het monetair geluid uit Washington.

Alles wat de voorzitter van de centrale bank, Jerome Powell, zegt, wordt op een goudschaaltje gewogen. Gaat hij binnenkort verkrappen, dan heeft dat grote gevolgen voor de meeste beleggingsportefeuilles. Ook in 2013 was er een omslag in het monetair stimuleringsbeleid in de VS. De gevolgen waren toen behoorlijk desastreus vanwege de gebrekkige communicatie. Momenteel is de communicatie tot op de millimeter georkestreerd.

Opkomende waarde

Onder het krappere monetaire regime zou de eenzijdige voorkeur voor groei-aandelen van de laatste jaren weleens kunnen verschuiven naar meer waarde-georiënteerde aandelen. De categorie opkomende markten valt, met zijn aantrekkelijke waarderingsmaatstaven, overduidelijk in het waardekamp. Binnen de opkomende landen bestaan echter grote onderlinge verschillen. Enerzijds zijn daar de meer kwetsbare landen, anderzijds de groep landen met een robuustere macro-omgeving.

De kwetsbare landen kampen met begrotingstekorten en tekorten op de lopende rekening van de betalingsbalans. Denk onder meer aan landen als Brazilië, Turkije en Zuid-Afrika. De tekorten van deze landen moeten worden gedicht met buitenlands kapitaal. Deze afhankelijkheid maakt dat hun valuta’s onder druk komen te staan naarmate geld duurder wordt (lees: het monetair beleid krapper). Zolang het geld ruimschoots voorhanden is, zijn dit echter dikwijls de best presterende landen qua aandelenrendementen.

Aan de andere kant is er een steeds groter wordende groep landen met omvangrijke overschotten op de lopende rekening van de betalingsbalans en omvangrijke buitenlandse deviezenreserves. Denk aan Aziatische landen als China, Zuid-Korea en Taiwan, maar ook aan Rusland en Mexico. Deze landen zijn relatief immuun voor de verkrappende maatregelen in de VS.

De voorkeur

Waarschijnlijk blijven de opkoopprogramma’s van de centrale bank(en) nog wel even doordraaien, in ieder geval de komende paar maanden. In de tussentijd geven wij in onze portefeuilles alvast de voorkeur aan de robuustere landen boven de kwetsbare landen met tekorten. Voorsorteren dus op een nieuw monetair regime!

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.