Updates

Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden

Updates

Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Opinie Wim-Hein Pals, 12 aug 14:00

De kunst is om ruis te onderscheiden

0 0 Leestijd ongeveer

Het gedoe rondom de Chinese techgiganten heeft de aandacht van Jan en alleman. De meesten van hen die in Chinese technologiebedrijven hebben belegd, drukten massaal op de verkoopknop. Is hier sprake van terechte paniek of ligt het genuanceerder?

Hoewel van een volstrekt andere orde, doet het verkoopgeweld van de beleggers me denken aan de zomer van 2016 toen een vermeende couppoging in Istanboel de Turkse aandelen in een paar dagen op 20% koersverlies zette. Vaak ben je als belegger na de aanvankelijke verkoopgolf spekkoper als je na zo’n omvangrijke koersdaling gaat bodemvissen.

Helemaal los van de vraag overigens of dit ethisch verantwoord is, kun je jezelf namelijk afvragen of een dergelijke gebeurtenis de ondernemingen in het betreffende land de mogelijkheid ontneemt om winsten te genereren. Dat is de hamvraag voor beleggers: hoe ontwikkelen de bedrijfswinsten zich op de korte en lange termijn?

Rationele belegger

Hoe dramatisch ook voor de slachtoffers van de beruchte juli-dagen in Istanboel, op het verdienvermogen van het bedrijfsleven had het tragische incident geen of nauwelijks impact. Zoals zo vaak het geval, was de afstraffing op de effectenbeurzen dus gestoeld op blinde paniek en niet op structurele veranderingen.

In de zomer van 2017 stonden de koersen van dezelfde Turkse bedrijven dan ook weer hoger dan op de dag voor de couppoging, in euro’s gemeten. Vanaf het dieptepunt een week na het drama in Istanboel had de rationele belegger een mooie koerswinst behaald. Kortom, de couppoging in Turkije was voor de effectenbeurs uiteindelijk niet meer dan ruis op de lijn.

De kunst is…

De technologiebedrijven in China verstoren op dit moment het enthousiasme van beleggers voor Chinese aandelen. Veel media en effectenmakelaars zitten middenin de paniekmodus en adviseren om snel afscheid te nemen van Chinese technologiebedrijven. Pure paniek zet een hele markt in de uitverkoop. Uiteraard is voor de ‘bijlesbedrijven’ sprake van een structurele verandering van het verdienmodel; deze mogen namelijk geen winsten meer maken van de Chinese autoriteiten.

Maar voor veel andere Chinese bedrijven is er slechts sprake van ruis op de lijn en zullen de beurskoersen over een jaar fors hoger staan dan momenteel. De kunst is om de ruis te onderscheiden van het nieuws met een blijvende impact.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.