Updates

Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden

De groene innovatiemachine | En de rol van beleggers

0 0 Leestijd ongeveer

Bijna elk jaar worden er extreme weerrecords gebroken, van de heetste hittegolven tot de snelst smeltende gletsjers. Toch zijn er belangrijke redenen dat juist beleggers nu optimistisch moeten zijn.

Al decennialang weten we dat klimaatverandering wordt veroorzaakt door het vrijkomen van broeikasgassen. We zijn in al die jaren echter niet minder gaan uitstoten, maar juist steeds meer: in 2019 was de uitstoot met 50% toegenomen ten opzichte van 2000. Deels komt dat omdat gedrag en gewoontes lastig te veranderen zijn, maar deels komt het ook omdat de technologie die nodig is om een doorbraak te forceren, nog niet beschikbaar is. Daar liggen kansen voor beleggers.

In een onlangs verschenen rapport heeft de VN-onderzoeksorganisatie IPCC een inventarisatie gemaakt van het beschikbare onderzoek over klimaatverandering. De conclusies zijn ronduit somber. Zo zal de aanhoudende opwarming van de aarde gepaard gaan met steeds meer extreme weersverschijnselen, waarschuwen de opstellers van het rapport.

De groene innovatiemachine


Het is echter niet alleen kommer en kwel. In het rapport is ook aandacht voor oplossingen, en het meest plausibele positieve scenario dat het IPCC schetst is het ‘aanzetten van de groene innovatiemachine’. In dit scenario gaat het IPCC ervan uit dat beleggers investeren in nieuwe schone technologie die, omdat die superieur is aan de bestaande systemen, snel worden omarmd door de maatschappij.

Een mooi voorbeeld is de elektrische auto. Tien jaar geleden waren elektrische auto’s bijzonder duur, hadden ze een geringe actieradius en konden ze vrijwel nergens worden opgeladen. In minder dan een decennium zijn elektrische auto’s voor grote groepen mensen betaalbaar geworden, hebben ze een actieradius van 600 kilometer en schieten de laadpalen overal als paddenstoelen uit de grond. Hierdoor gaan steeds meer mensen elektrische rijden als iets vanzelfsprekends beschouwen.

Het IPCC gaat ervan uit dat als deze groene innovatiemachine eenmaal is ‘aangezet en draait’, dit zal leiden tot hogere economische groei en verbeterd concurrentievermogen. Politici en regelgevers wereldwijd zullen daarom geneigd zijn groene investeringen te stimuleren, zoals al duidelijk gebeurt bij elektrische auto’s. Inmiddels heeft de Europese Unie zelfs al regelgeving ontwikkeld die de productie verbiedt van auto’s met een verbrandingsmotor.

Beleggen in groene innovatie

Bij het aanzetten van de groene innovatiemachine spelen beleggers een centrale rol. Zij dienen zich een voorstelling te maken van een wenselijke toekomst, moeten bepalen wat er nodig is om daar te komen en moeten hier vervolgens in investeren. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Optimistische beleggers zullen tegenslagen te verwerken krijgen en misschien wel dom lijken. Maar op de lange termijn zijn het altijd de optimisten, niet de pessimisten, die vorm geven aan de toekomst.

De industriële revolutie werd aangewakkerd door goedkope fossiele brandstoffen, en de wereldbevolking en economie konden een enorme groei doormaken dankzij deze ontdekking. Maar dat was zowel een zegen als een vloek. Optimisten zien nu de mogelijkheid om vergelijkbare groei te creëren door te investeren in duurzame energie en elektrificatie. Een zegen zonder vloek.

Investeringen en kansen

Door nu te investeren kunnen we uiteindelijk overstappen op onbeperkte schone energie uit natuurlijke bronnen, die we kunnen gebruiken om de rest van onze economie om te bouwen. We kunnen ons energieverbruik beperken via efficiëntere transportketens. Elektrische warmtepompen in onze woningen kunnen een duurzaam alternatief worden voor fossiele brandstoffen. En we kunnen investeren in betere gezondheidszorg, geboortebeperking en educatie om daarmee de bevolkingsgroei te vertragen.

Niet alleen zal het elektrificeren en verduurzamen de klimaatverandering helpen terug te dringen, het levert ook talloze kansen op voor bedrijven en werknemers. De mogelijkheden zijn eindeloos. Alles wat er voor nodig is, is een aantal optimistische beleggers die bereid zijn de eerste stap te zetten om de machine op gang te brengen. De nu beschikbare technologieën zullen niet genoeg zijn om klimaatverandering te stoppen, maar duurzame beleggingen hebben een kans om bij te dragen aan de grote ommekeer.

Martijn Kleinbussink is fondsbeheerder bij Kempen Capital Management.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.