Updates

Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Opinie Jeroen Boogaard, 2 sep 2021 14:00

De vergeten dividendaandelen

0 0 Leestijd ongeveer

Vorig jaar sprak ik met Sam Witherow, beheerder van het JP Morgan Global Dividend Hund. Witherow lichtte een tipje van de sluier op over zijn succesvolle dividendstrategie.

Hij streeft naar een aandelenportefeuille die een hoger dividendrendement biedt dan de markt, met daarbij ook nog een bovengemiddelde dividendgroei. Witherow vist in een aandelenuniversum dat is onderverdeeld in drie categorieën: high yield, groei en zogeheten compounders.

Tot de eerste groep rekent Witherow aandelen waarvan het dividendrendement 1,6 keer boven het gemiddelde in de markt ligt. Het gaat dan bijvoorbeeld om het Spaanse nutsbedrijf Iberdrola, dat een dividendrendement biedt van ruim 4%. Dit soort aandelen maakt een kwart van de portefeuille uit.

Duurdere groeiaandelen, met een dividendrendement van minder dan 0,8 keer het gemiddelde, hebben een gewicht van circa 20%. Een voorbeeld is Microsoft. Tegenover de pittige waardering staat hier een superieure dividendgroei.

Hoe compounders beleggers belonen


Doorgaans geeft Witherow de voorkeur aan de compounders, die de hoofdmoot van de portefeuille vormen. Het gaat hier om aandelen met een dividendrendement van 0,8 tot 1,6 keer het gemiddelde in de markt en een relatief sterke dividendgroei. Sinds begin deze eeuw deden de compounders het 60% beter dan de wereldindex. Volgens Witherow zien beleggers deze groep vaak over het hoofd, waardoor de waarderingen relatief aantrekkelijk zijn.

Voor waardebeleggers zijn ze niet goedkoop genoeg, terwijl ze niet hard genoeg groeien voor groeibeleggers. Compounders belonen geduldige beleggers echter met een gestaag groeiende dividendstroom dankzij hun veelal duurzame concurrentievoordeel. Compounders vindt hij onder meer onder de chipaandelen, met bedrijven als Texas Instruments en Analog Devices. Maar ook LVMH en Adidas vallen in de categorie.

Nederlandse compounders

In Nederland was het fonds van Witherow eerder belegd in ASML en AkzoNobel. Maar er staan natuurlijk wel meer interessante compounders aan het Beursplein genoteerd. Ik denk aan Wolters Kluwer, Aalberts, WDP, TKH, IMCD en Arcadis. Hoewel ze mogelijk niet strikt aan de eisen van Witherow voldoen, verwacht ik dat beleggers op de wat langere termijn nog veel plezier aan deze fondsen zullen beleven.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.