Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Opinie Johan Brinkman, 22 jul 2021 09:00

Commentaar | Kopen als anderen wegrennen

0 0 Leestijd ongeveer

Beleggers sloeg afgelopen week de schrik om het hart. Met als hoofdreden de sterke toename wereldwijd van het aantal coronabesmettingen met de delta-variant, gingen de koersen van New York tot Tokio eind vorige week en maandag hard onderuit.

Op maandag beleefde de S&P500 (-1,6%) de slechtste dag sinds mei en de Stoxx600 zelfs de slechtste dag van het jaar. Vooral cyclische sectoren hadden het zwaar te verduren, zoals Energie, Industrie, Banken en Grondstoffen. Hier waren koersverliezen van 5 tot 15% eerder regel dan uitzondering.

Het is opvallend hoe snel veel beleggers zich van de wijs laten brengen door slecht nieuws. Gelukkig bleken er, zoals negen van de tien keer, ook investeerders te zijn die deze paar zeldzame dagen van forse koersdalingen aangrepen om eens flink bij te kopen. Dat gebeurde in ieder geval dinsdag, en dit maakte het beeld van de afgelopen week bepaald minder dramatisch. De Stoxx600 en de AEX sloten die dag slechts 3,1% lager dan hun pieken van vorige week en de S&P500 zelfs maar 1,4%. Over geheel 2021 resteren vanzelfsprekend nog prachtige winsten.

Nieuwe crash? Welnee

Ik wil het menselijke leed en de economische schade door de delta-variant niet bagatelliseren. Maar dat we nu puur als gevolg van corona aan de vooravond staan van een nieuwe crash, zoals in maart vorig jaar, wil er bij mij niet in. Vorig jaar werden de markten overvallen door een fenomeen dat in meer dan een eeuw niet was voorgekomen. Nu moeten we erg ons best doen om een moment níét aan corona te denken. Maar belangrijker is dat we nu dankzij de vaccins in ieder geval de eerste belangrijke stappen hebben gezet om economisch te blijven functioneren onder de constante dreiging van een pandemie.

Mijn optimisme over de aandelenmarkt in het komende jaar, zoals ik dat ook vorige week op deze plek verwoordde, is dus ongebroken. Dat neemt echter niet weg dat een daadwerkelijke correctie van belangrijke indices als de S&P500, de Stoxx600 en ook onze eigen AEX op enig moment in de komende twaalf maanden niet alleen mogelijk, maar zelfs zeer waarschijnlijk is. De mini-correctie en het herstel de afgelopen week tonen echter eens te meer aan dat dergelijke koersdalingen geen verkoop- maar koopmomenten zijn.  Hoe harder andere beleggers wegrennen, hoe sneller u op de koopknop moet drukken bij de aandelen die wij koopwaardig vinden.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!