Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Opinie Karel Mercx, 20 jul 2021 09:00

Column | Let op de yen

0 0 Leestijd ongeveer

Van alle grote landen heeft Japan de centrale bank met het actiefste beleid. De Japanners doen aan ‘yield curve control’: de tienjaarsrente moet in de buurt van de 0% blijven en komt hij daar te ver boven, dan gaat de geldpers aan. Ongelimiteerd.

Aan de andere kant van het spectrum vinden we de centrale bank van Nieuw-Zeeland. Die zet de geldpers op 23 juli uit.

Het Japanse beleid zorgt ervoor dat de yen (JPY) van alle grote valuta’s de grootste neerwaartse kracht kent, terwijl de Nieuw-Zeelandse dollar (NZD) als gevolg van het Nieuw-Zeelandse beleid van alle grote valuta’s de grootste opwaartse kracht heeft. Handelaren, hedgefondsen en andere speculanten nemen posities in om te profiteren van een yen die op de lange termijn flink daalt. Zij lenen gratis geld in Japan, wisselen dat in andere landen om voor de lokale munt en kopen daar assets voor. Nieuw-Zeeland is daarbij favoriet vanwege het monetaire beleid aldaar. De handelaren verdienen niet alleen aan een dalende yen, maar ook aan een stijgende NZD, en hun beleggingen in Nieuw-Zeeland nemen in waarde toe als de nationale munt meer waard wordt.

De Nasdaq of cryptocoins kopen

Sommige speculanten is dit echter nog niet gek genoeg. Die kopen de Nasdaq100 of cryptomunten. In vaktermen heet dit de ‘carry trade’: lenen in een munt waarvan de centrale bank – in dit geval die van Japan – zijn best doet om die kapot te maken, en vervolgens investeren in hoogrenderende assets.

Het valutapaar JPY/NZD laat zien hoe het op dit moment met de risicobereidheid van beleggers is gesteld. Stijgt de JPY terwijl de NZD daalt, dan betekent dit dat speculanten hun posities aan het afbouwen zijn. Ze verkopen immers hun Nieuw-Zeelandse dollars, kopen daar yens voor terug en lossen hun leningen af.

Dit is al een tijdje aan de gang. De JPY/NZD bereikte een top op 28 mei. Sindsdien daalt de Nieuw-Zeelandse dollar en stijgt de yen. Dit betekent dat speculanten niet meer willen speculeren. Zelfs het uitzetten van de geldpers in Nieuw-Zeeland was vorige week onvoldoende om de NZD/JPY te laten stijgen.

Sinds eind mei is de yen 5,5% gestegen. Voor een valuta is dat een grote koerswinst in nauwelijks twee maanden tijd. Het is daarom goed om het valutapaar scherp in de gaten te houden, al zijn we nog niet op het punt dat de alarmbellen gaan rinkelen. Wel geeft het valutapaar een duidelijke indicatie dat er iets in de markt aan de hand is. Dat zagen we ook op 6 mei 2010, toen de JPY/NZD tussen 16.00 en 20.00 uur met 3,4% steeg, een extreme koerswinst voor een tijdsbestek van vier uur – zeker omdat er die dag geen nieuws was. 32 minuten later begon op de beurs van New York de ‘flashcrash’: De Dow Jones verloor in een paar minuten 9% en sommige largecaps gingen met 99,9% onderuit, naar $0,01 per aandeel. In deze crash bedroeg de intraday-winst voor de JPY/NZD zelfs 10,3%.

De stijgende yen over de afgelopen twee maanden laat zien dat het risico op de aandelenmarkt aan het toenemen is.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!