Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Opinie Karel Mercx, 14 jul 2021 09:00

Column | Records op halve kracht

0 0 Leestijd ongeveer

De S&P500 heeft de laatste tijd het ene na het andere record neergezet, op 7 juli zelfs voor de zevende dag op rij. De records komen echter voor rekening van steeds minder aandelen en bij andere indices is er al maanden sprake van duidelijk verval.

Zo heeft de Value Index sinds 10 mei 2,5% ingeleverd, terwijl de S&P500 het over deze periode nog 7,1 procentpunt beter deed. De Amerikaanse smallcapindex Russell2000 laat al sinds medio maart een dalende lijn zien. De index staat 4,8% lager sinds de laatste recordstand op 15 maart, 14 procentpunten minder dan de S&P500 over die periode. Een maand eerder hield de IPO Index het al voor gezien: na een all time high op 16 februari trad een verval in dat de inmiddels heeft geresulteerd in een verlies van 15,3%. De S&P500 doet het sinds 16 februari 27,1 procentpunt beter.

Elke indicator die de risicobereidheid van beleggers meet, laat weten dat beleggers geen behoefte hebben aan risico. Zo is de Amerikaanse dertigjaarsrente vanaf 18 maart gedaald van 2,51 naar 1,85%. Beleggers lenen liever geld uit aan de Amerikaanse overheid dan dat zij er aandelen voor kopen. Een andere indicator voor de toenemende risicoaversie is het valutapaar NZD/JPY. Dit is gedaald van 80,1 op 28 mei naar 75,9 nu. Een daling van 5,2% voor een valuta in anderhalve maand tijd is echt enorm.

FANG-aandelen stijgen, andere aandelen niet

De S&P500 laat ook haarscheurtjes zien. Zoals gezegd is de recente reeks koersrecords te danken aan een steeds kleinere groep aandelen. Dat niet alleen: ruim 50% van de aandelen in de S&P500 noteert op een koers die lager is dan de gemiddelde koers van de afgelopen 50 dagen. Intussen hebben Facebook, Apple, Netflix en Alphabet (FANG) sinds 14 januari hun gezamenlijke beurswaarde zien stijgen met $1,2 bln! Pakken we daar de aandelen Amazon ($311 mrd), Nvidia ($200 mrd) en Microsoft ($500 mrd) nog bij, dan zijn zeven aandelen verantwoordelijk voor een groei van $2,2 bln in beurswaarde. De S&P500 is in deze periode opgelopen met $4,6 bln en deze zeven aandelen zijn verantwoordelijk voor 47% van de stijging.

De belangrijkste reden dat deze zeven aandelen het zo goed doen, is de rente. De belegger die een van de aandelen koopt, heeft recht op de kasstromen die dat aandeel in de toekomst geneert. Sommige onderzoeken gaan ervan uit dat er ruim 50 jaar aan kasstromen wordt ingeprijsd bij het kopen van aandelen uit de S&P500. De kasstromen van de bedrijven worden vergeleken met de rente: koop je de rente of koop je al die toekomstige kasstromen? Maar uiteraard daalt de waarde van die kasstromen sterk als de rente weer gaat stijgen.

Beleggen is nog nooit zo moeilijk geweest…

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!