Updates

Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Opinie Karel Mercx, 26 mrt 2018 16:45

Column: FANG-aandelen bepalen het echte einde van de bullmarkt

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden

In de negentig dagen tot 19 maart verkochten insiders van Facebook ruim 1,1 miljoen aandelen. De gemiddelde aandelenkoers over deze periode was $181,73, waarmee de verkopers in een kwartaal dus ruim $1 mrd uit de zaak hebben gehaald.

Hiermee staat Facebook met stip bovenaan het lijstje van beursgenoteerde bedrijven waaruit insiders in de afgelopen negentig dagen het meeste geld hebben onttrokken.

Vervolgens kwam Facebook (bij toeval?) zwaar onder vuur nadat bekend was geworden dat in 2016 de gegevens van 50 miljoen gebruikers terecht waren gekomen bij Cambridge Analytica. De toenmalige vicepresident van Cambridge Analytica was Steve Bannon. Hij gaf de data aan het campagneteam van Donald Trump, dat ze gebruikte voor gerichte advertenties. Bannon werd Chief Strategist en Senior Counselor van de nieuwe president, maar werd in augustus 2017 alweer ontslagen.

Door het schandaal rond Cambridge Analytica knalde de beurswaarde van Facebook op 16 maart 15% omlaag naar $463 mrd. De verontwaardiging was enorm. Wereldwijd werd opgeroepen tot strengere regels voor social media en de hashtag #DeleteFacebook werd trending op Twitter. Maar van de 48 analisten die het aandeel volgen en die Bloomberg heeft geraadpleegd, konden er 44 niet wakker liggen van de problemen. Hun advies voor Facebook is nog steeds ‘kopen’.

Ik ben vooral verbaasd dat het zolang goed is gegaan en maak me veel meer zorgen over Google, dat nog veel dieper in onze levens is doorgedrongen. Het bedrijf weet tot op enkele meters nauwkeurig waar ik de afgelopen tien jaar ben geweest. Mijn internet en GPS staan immers altijd aan en ik heb mijn mobiel altijd bij me. Google weet ook waar ik de afgelopen vijftien jaar naar heb gezocht. Ik heb al tien jaar een gmailaccount waardoor Google mijn contacten kent en weet wat ik met iedereen deel. Ik maak fanatiek gebruik van Google docs en via Google Chrome kent het bedrijf elke website die ik bezoek en wat ik daar doe.

Ik volg de FANG-aandelen (Facebook, Amazone, Netflix en Google) op de voet. De leiders van de markt bepalen immers wanneer de bullmarkt voorbij is. De vier bedrijven hadden in januari een gezamenlijke beurswaarde van $2,18 bln. Na de mini-crash van februari was dat bedrag gezakt naar $1,95 bln, maar even later stond er met $2,27 bln een nieuw alltime high op de borden en afgelopen vrijdag bedroeg de waarde $2,0 bln. Dit zijn dus hogere toppen en hogere bodems. Pas als dit patroon sneuvelt en het gemiddelde van de afgelopen 200 dagen ($1,85 bln) eraan gaat, is er geen houden meer aan en knalt het luik onder de aandelenmarkt meedogenloos open.


Hoe beschermt u uw portefeuille tegen onrust op de markten?

Stel uw vragen vanavond live aan onze experts, via de online chatsessie.
Meld u hier gratis aan >>

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.