Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden

Actueel advies

Advies van de dag Peter Schutte, 22 jun 2021 11:15

PostNL | De digitalisering wordt versneld

0 0 Leestijd ongeveer

Nu het PostNL voor de wind gaat, gaat de onderneming versneld digitaliseren om zo de concurrentie in de Benelux op achterstand te zetten. Dit voorziet het aandeel mogelijk van een nieuwe impuls

PostNL is al enige tijd geleden de weg van digitalisering ingeslagen, maar ziet ruimte om dit traject te versnellen en te verdiepen. Voor de jaren 2021-2024 wil de onderneming circa €80 mln investeren in het project ‘Digital Next’. Vanaf 2024 dient deze investering voor €80-€100 mln jaarlijks aan de genormaliseerde ebit bij te dragen.

Deze betere prestaties zullen zich vooral voordoen bij de pakketdienst, door minder personeel en meer efficiency in de productieketen als gevolg van onder meer automatisering en gebruik van big data. Voor de binnenlandse postbezorging wordt een stabiel resultaat nagestreefd.

Investeringen goed op te brengen

Gezien de ontwikkeling van de vrije kasstroom en balansverhoudingen kan PostNL dit soort investeringen veel beter dragen dan enkele jaren terug. Een groot deel van de kasstroom en genormaliseerde nettowinst wordt als dividend uitgekeerd, maar dan blijft er nog voldoende over. Het afgelopen jaar werd er een dividend van €0,28 per aandeel uitgekeerd, zijnde 70% van de genormaliseerde nettowinst van €197 mln. Voor dit jaar en voor 2022 heeft PostNL al een dividend beloofd van minimaal €0,29 per aandeel.

Per 3 april 2021 had PostNL een eigen vermogen van €369 mln. Dat is solide, afgezet tegen een  gecorrigeerde nettoschuld van €224 mln. Het jaar 2020 werd afgesloten met een verhouding nettoschuld/ebitda van 1,0. Dat ligt ruim onder de eigen doelstelling van minder dan 2 en geeft het concern ruimte om te investeren in groei, kostenbesparing en verdere digitalisering.

Aandeel PostNL blijft koopwaardig

De koersdaling van ruim 10% vind ik overdreven, gezien de aanhoudend gunstige omstandigheden. Dit jaar profiteert PostNL ook nog volop van de vaccinatie-oproeppost. Het ziet er steeds meer naar uit dat e-commerce geen incidentele winst heeft opgeleverd tijdens de lockdowns, maar eerder mensen heeft wakkergeschud.

Voor dit jaar reken ik nog steeds op een winst per aandeel van €0,46 (2020: €0,40) en zie ruimte voor een dividend van €0,32 per aandeel. Op de huidige koers geeft dat een k/w van exact 10 en een dividendrendement van 7%. Het aandeel PostNL blijft daarmee onverminderd koopwaardig.

De auteur heeft een positie in PostNL.

Rondje winstnemen
Na de ijzersterke cijfers over het eerste kwartaal grijpen enkele grote beleggers de radiostilte aan om winst te nemen. Op 26 april berichtte PostNL in een update al dat het een zeer sterke jaarstart had gekend. Het aandeel, die noteerde op €3,84 (ex-dividend 2020), schoot toen naar €4,14. Op 28 mei stond PostNL intraday zelfs even op €5. Blijkbaar was dat een signaal om wat winst van tafel te halen.

De koers was dan ook boven het niveau van eind 2016 geraakt, toen het Belgische Bpost een vergeefse overnamepoging deed. De Belgen deden zelfs een finaal bod van €5,75, maar het aandeel PostNL geraakte destijds nooit boven de €5. Sinds het dieptepunt van €0,93 op 16 maart 2020 bedroeg de koerswinst een ongekende 538% en is tevens €0,83 dividend uitgekeerd.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!