Updates

Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden

Updates

Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Advies van de dag Koen Lauwers, 15 jun 2021 12:42

Rio en BHP | Mijnbouwers profiteren van aantrekkende prijzen

0 0 Leestijd ongeveer

De oplopende metalenprijzen zijn een zegen voor mijnbouwer BHP, met stijgende omzetten en winsten. Ook de aandeelhouders profiteren mee dankzij hogere vergoedingen.

BHP Group is wereldwijd de derde grootste producent van ijzererts en koper. Beide grondstoffen zijn samen goed voor het grootste deel van de bedrijfswinst en compenseerden voor prijsdalingen bij onder meer steenkool en gas. De prijs van een ton ijzererts bereikte vorige maand een nieuw record, en koper was sinds 2011 niet meer zo duur.

Door de heropening van de wereldeconomie en de talrijke stimuli van monetaire en fiscale overheden profiteren beleggingen in grondstoffen van een opwaartse cyclus. Zo staat het geplande infrastructuurprogramma in de Verenigde Staten ter waarde van $6 bln garant voor een hogere vraag naar staal, ijzererts en koper.

Geen steenkool meer

Koper is meer dan ooit een gevraagd metaal in de wereldwijde de-carbonisatietrend waarbij vervuilende industrieën plaats moeten maken voor toepassingen als zon- en windenergie en elektrische en hybride voertuigen. Tegelijk zijn er problemen aan de aanbodzijde. Zo komt er de volgende vijf jaar per saldo geen extra ijzererts op de markt. Bijkomend element is de vrees voor hogere belastingen en nog meer overheidsregulering in de mijnbouwindustrie als in Chili en Peru linkse regeringen aan de macht komen.

Daarnaast is sociale onrust in beide Zuid-Amerikaanse landen nooit ver weg. Op dit moment kampt BHP met een staking bij Escondida, de grootste kopermijn ter wereld, die zich bevindt in Chili. Daarbij zijn Australië en China in een handelsconflict verwikkeld dat de uitvoer van steenkool bemoeilijkt. BHP heeft zich nu voorgenomen om de komende twee jaar de steenkoolactiva te verkopen. Mocht dit niet lukken, dan is afsplitsing een andere mogelijkheid.

De groepsschuld van BHP is intussen flink afgebouwd en lag na het vorige boekjaar met $11,8 mrd aan de onderkant van de eigen beoogde bandbreedte van $12 mrd tot 17 mrd. De mijnbouwer besloot een dividend van $5,1 mrd uit te keren, een vijfde boven de consensusverwachting en de helft meer dan vorig jaar. Over het volledige boekjaar wordt een nog hogere uitkering in het vooruitzicht gesteld, waarbij ook een inkoop van eigen aandelen mogelijk is.

BHP Group is nu samen met Rio Tinto de grootste dividendbetaler in Europa, en ook de waardering van BHP ligt in lijn met die van Rio Tinto (zie kader). Het bedrijf heeft verschillende interessante projecten in de pijplijn en daarom handhaaf ik voor het aandeel BHP het koopadvies.

Rio Tinto sectorfavoriet
IJzererts was vorig boekjaar goed voor bijna 80% van de totale bruto bedrijfswinst van Rio Tinto. De gemiddelde ontvangen ijzerertsprijs ligt bijna dubbel zo hoog als een jaar geleden terwijl de productiekosten nagenoeg ongewijzigd bleven. Ook de bijdrage van koper zal toenemen. De problemen bij Oyu Tolgoi in Mongolië, dat op termijn moet uitgroeien tot de derde grootste kopermijn ter wereld, zijn nog niet van de baan. Niettemin blijft dit een beloftevol project dat de toekomstige groei moet veiligstellen.

Rio Tinto bouwde eind vorig jaar de netto schuld nagenoeg helemaal af. In combinatie met aantrekkende kasstromen was er daardoor ruimte voor een recorddividend van $9 mrd. Hoewel Rio Tinto  in de buurt van een recordkoers noteert, blijft het aandeel Rio Tinto tegen 3 keer de boekwaarde nog steeds koopwaardig. Het aandeel is zelfs iets aantrekkelijker dan BHP, en om die reden sectorfavoriet.

KERNGEGEVENS BHP Rio Tinto
Marktkapitalisatie (in $ mrd) 124,4 101,4
Koers/boekwaarde 3,1 3,0
Dividendrendement 5,3% 5,6%

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!