Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Analisten Christian Slagter-Koster, 13 jun 2021 09:00

Baillie Gifford | Groei voor dividend

0 0 Leestijd ongeveer

Baillie Gifford adviseert om in plaats van te beleggen in bedrijven met ouderwetse verdienmodellen en een hoog dividendrendement, te focussen op ondernemingen die herinvesteren om te groeien en een lager maar stabiel dividend uitkeren.

Bij een inkomstenstrategie richten beleggers zich op het genereren van een constante inkomstenstroom, waarbij vaak de nadruk ligt op het dividendrendement. Baillie Gifford vindt dit achterhaald en wijst daarbij op RWE. Tien jaar geleden stond de Duitse energieleverancier bekend vanwege het langdurige stabiele dividendrendement van meer dan 7%. De groeivooruitzichten waren echter beperkt. Door strengere Duitse regelgeving en dalende energieprijzen nam de winst af. Met een hoge schuld, een dalende kasstroom en hoge uitgaven schrapte RWE uiteindelijk zelfs het dividend.

In plaats van te focussen op een hoog dividendrendement, adviseert Baillie Gifford te kijken naar de toekomstige groei waarbij het Microsoft als voorbeeld geeft. Een decennium terug had het Amerikaanse softwarebedrijf dankzij Windows en Office al een gigantische kasstroom. In plaats van het dividend te verhogen, investeerde Microsoft 70% van zijn winst in toekomstige groei. Hierdoor bedroeg het dividendrendement van het aandeel Microsoft destijds slechts 2%, maar Microsoft groeide wel uit tot een leider in cloud computing en de winst steeg gestaag.

Efficiencyslag

Baillie Gifford ziet voldoende bedrijven met nog jaren van groei in het vooruitzicht. Voortdurende verbeteringen in computerrekenkracht en algoritmes bieden de mogelijkheid om grotere datasets te analyseren en daarmee nieuwe inkomsten of kostenbesparingen te realiseren. Verder creëert de strijd tegen de opwarming van de aarde op vele vlakken ongekende mogelijkheden, heeft de coronapandemie de ogen geopend om efficiënter te communiceren en blijven de inkomsten van Chinezen de komende jaren in een gezond tempo toenemen.

Met meer dan 4000 dividendaandelen wereldwijd hebben beleggers genoeg keuze. Volgens Baillie Gifford zijn toekomstige groeibriljanten te vinden door op drie zaken te letten. Kijk allereerst naar bedrijven die de vraag naar hun producten of diensten zien toenemen. Als voorbeelden noemt Baillie Gifford onder meer de Deense farmaceut Novo Nordisk en Amerikaanse pakketbezorger UPS. Ten tweede moet een bedrijf beschikken over een managementteam dat kansen omarmt. Kijk daarbij niet alleen naar de topman of -vrouw, omdat deze steeds korter aan het roer staat.

Kering en Admiral

De analisten noemen hier onder meer de Franse luxegoederenproducent Kering en de Britse autoverzekeringsmaatschappij Admiral. Beoordeel tot slot of het dividend in alle situaties overeind blijft, waarbij Baillie Gifford de Braziliaanse aandelenbeurs B3 en Amerikaanse industrieeltoeleverancier Fastenal tipt.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.