Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Advies Stephen Hendriks, 31 mei 14:32

Medtronic | Dividend Aristocrat nog beter dan verwacht

0 0 Leestijd ongeveer

De vierdekwartaalcijfers van Medtronic waren nog beter dan verwacht en de prognose voor het lopende boekjaar stemt positief. Ook voor dividendbeleggers blijft het aandeel zeer aantrekkelijk.

Het herstel van medische-technologieconcern Medtronic verloopt nog sneller dan verwacht. Ik had voor het vierde kwartaal gerekend op een winst per aandeel van $1,40-1,43 maar de Amerikanen verdienden maar liefst $1,50. Over het volledige, 30 april afgesloten boekjaar kwam de winst per aandeel exclusief valuta-effecten daardoor uit op $4,44.

Ook dat was beter dan de $4,36 die ik had voorzien en het lag bovendien slechts 3% lager dan de winst in het boekjaar 2019/’20, waarin de uitbraak van het coronavirus alleen in het eerste kwartaal een – overigens wel zeer zware – invloed had. Gecorrigeerd voor valuta-effecten steeg de omzet over heel 2020/’21 met 3% tot $29,8 mrd.

De producent van onder meer pacemakers, ventilatiesystemen, steunharten en robotsystemen voor operatieve ingrepen verwacht een aanhoudend herstel in het lopende boekjaar en dat leidt tot een aanzienlijke versnelling van de omzetgroei. Volgens Medtronic liggen de chirurgische ingrepen in China alweer op het pré-coronaniveau en in de VS – afhankelijk van het soort ingreep – op 85-100% van de pre-coronasituatie.

Cijfers en omzet

Andere opkomende landen dan China zijn volgens topman Geoffrey Martha echter lastiger in te schatten. Na de VS, waar het bedrijf 52% van de omzet behaalt, is Europa de grootste markt voor Medtronic. En die markt loopt wel enkele maanden achter op de VS, verklaarde Martha tijdens de analistenbijeenkomst. Niettemin verwacht Medtronic een autonome omzetstijging van 9% dit jaar.

Als de belangrijkste valuta’s rond het huidige niveau blijven ten opzichte van de Amerikaanse dollar, helpt dat de omzet met nog eens $400-500 mln in 2021/’22. Inclusief valuta-effecten komt de omzetverwachting van Medtronic daarmee op $33,2-33,3 mrd.

De winst per aandeel zal met 23-27% aanmerkelijk sneller groeien dan de omzet. De onderkant van de bandbreedte van deze winstverwachting levert een winst per aandeel op van $5,46 voor het lopende boekjaar. Dat is al meer dan mijn oorspronkelijke prognose van $5,40. Deze groei is bovendien exclusief een positief verwacht valuta-effect van $0,10-0,15 per aandeel.

Bij elkaar opgeteld rekent Medtronic dit jaar op een winst per aandeel van $5,60-5,75. Belangrijker nog dan de winstontwikkeling is de ontwikkeling van de operationele kasstroom, waarmee investeringen en dividend gefinancierd kunnen worden.

Dividend Aristocrat

Afgelopen jaar daalde de operationele cash flow met een kleine 14% tot $6,2 mrd. Dat weerhield Medtronic er niet van om de investeringen met $100 mln te verhogen tot $1,3 mrd. Daardoor daalde de vrije kasstroom – de operationele kasstroom verminderd met investeringsuitgaven – met 18% tot $4,9 mrd. Dat was echter nog ruim voldoende om de dividenduitkering met $227 mln te laten stijgen tot $3,1 mrd.

Dit jaar moet de vrije kasstroom echter fors kunnen toenemen. Medtronic kan dit jaar een nettowinst van zeker $7,6 mrd behalen. De Amerikanen hebben als doelstelling om 80% van de nettowinst om te zetten in vrije kasstroom, waardoor deze dit jaar op minimaal $6,1 mrd uit kan komen.

Dat het bedrijf vertrouwen heeft in de financiële ontwikkeling bewijst de dividendverhoging van bijna 9% tot $0,63 per kwartaal. Daarmee verhoogt Dividend Aristocrat Medtronic voor het 44ste jaar op rij het dividend.

Aandeel Medtronic blijft koopwaardig

Op basis van mijn nieuwe winsttaxatie ($5,65) komt de koers-winstverhouding van Medtronic voor het lopende boekjaar op 22. Na de dividendverhoging ligt het dividendrendement op 2%. Dat zijn dezelfde waarderingen als bij mijn vorige advies, medio maart. Ook aan dat advies is niets veranderd: het aandeel Medtronic blijft koopwaardig.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!