Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen

Actueel advies

Advies van de dag Karel Mercx, 18 mei 2021 14:18

Prosus | Afwikkeling Tencent-korting een interessant idee

0 0 Leestijd ongeveer

Via een complexe aandelenswap probeert Prosus de korting van moederbedrijf Naspers ten opzichte van de belangrijkste deelneming Tencent te laten dalen. Een interessante propositie.

Wie belegt in tech-investeringsmaatschappij Prosus, doet dat voor meer dan 99% vanwege de korting die het aandeel biedt ten opzichte van de verschillende deelnemingen van het bedrijf. Veruit de belangrijkste van deze deelnemingen is het Chinese Tencent, waarvan Prosus 28,86% in handen heeft. De korting is het verschil tussen de beurswaarde van de Tencent-aandelen ten opzichte van de beurswaarde van Prosus.

Het belang in Tencent vertegenwoordigde tegen de slotkoersen van 14 mei een waarde van €171,14 mrd. De beurswaarde van Prosus zelf is €136,93 mrd. Dit is een korting van €34,21 mrd of 20,0%. Het idee is uiteraard dat deze korting uiteindelijk kleiner wordt doordat het aandeel Prosus stijgt.

De (toegevoegde) waarde van Naspers

Prosus is zelf voor 72,5% in handen van het Zuid-Afrikaanse Naspers, dat zodoende voor €124,08 mrd in aandelen Tencent bezit. De beurswaarde van Naspers is $76,8 mrd. De korting van Naspers ten opzichte van Tencent bedraagt daarmee €47,28 mrd of 38,1%. Dat is dus aanzienlijk meer dan de korting van 20% die het aandeel Prosus biedt. Dit komt omdat een deel van de korting van Prosus ten opzichte van Tencent is verdwenen sinds Naspers in 2019 besloot om zijn internationale activiteiten af te splitsen en deze een aparte beursnotering in Amsterdam te geven.

Het ‘Nederlandse’ Prosus is inmiddels opgenomen in tientallen populaire ETF’s. Daarmee is de waardering gestegen, terwijl er in Zuid-Afrika nauwelijks kapitaal naar ETF’s stroomt en Naspers dus buiten de boot valt.

De swap

Om de korting van Naspers ten opzichte van Tencent toch te laten dalen – en de waardering dus te laten stijgen – heeft Prosus afgelopen week aan de aandeelhouders van Naspers het plan voorgelegd om 45,4% van de aandelen in Naspers om te ruilen voor aandelen Prosus, waarna de ingeleverde aandelen onderdeel worden van het verhandelbare aandelenkapitaal van Prosus. Op deze manier zou Prosus een belang krijgen van 49,5% in Naspers (+3,7 procentpunt). Het belang van Naspers in Prosus zou dalen van 72,5 naar 57,2%.

Het idee achter deze complexe aandelenswap is dat Naspers-aandeelhouders liever een belang hebben in een bedrijf met een korting van €34,21 mrd ten opzichte van Tencent dan in een bedrijf met een korting van €47,28 mrd. Gaat het plan door, dan stijgt de free float van Prosus naar meer dan €100 mrd, waarmee de onderneming in de top-20 van grootste beursgenoteerde bedrijven in Europa zou komen. Dit betekent meer liquiditeit, een zwaardere weging in alle indices en daardoor meer kopers.

Aandeel Prosus blijft op kopen

Het is de verwachting dat de transactie in het derde kwartaal van 2021 zal zijn afgerond. Prosus gaat bovendien voor $5 mrd aan eigen aandelen kopen in Naspers en in Prosus, waardoor de korting ten opzichte van Tencent nog lager zal worden. Mijn koopadvies voor het aandeel Prosus blijft van kracht.

Sectorrotatie drukt koers
Sinds de recordstand van 27 februari 2021 op €110,00 is de koers van Prosus gedaald naar €84,10. Deze koersdaling van 23% heeft niets te maken met de situatie rond Prosus, maar alles met sectorrotatie. Aandelen Tencent bereikten een all time high op 18 februari en zijn sindsdien gedaald met 21%.

Mocht de inflatie verder stijgen, dan zal de sectorrotatie doorgaan. Er zijn echter genoeg argumenten te verzinnen waarom de inflatie juist niet verder zal oplopen. Om te beginnen gaan de Fed en de financiële markten op dit moment niet uit van aanhoudend oplopende inflatie. Verder leert de geschiedenis ons dat verstoorde productieketens – nu door corona, in het verleden onder andere door oorlog – een bepaalde tijd nodig hebben om te herstellen. De prijsstijgingen die met de verstoring gepaard gaan, blijken dan ook van tijdelijke aard.

Tot slot is het van belang hoeveel mensen straks gaan uitgeven. Een crisis zorgt in de regel voor littekens, waardoor mensen na een grote crisis een grotere buffer willen hebben dan ervoor. Meer sparen – zoals ook het afgelopen jaar al is gebeurd – heeft een deflatoir effect.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!