Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Actueel Jeroen Boogaard, 18 mei 10:48

Beurzen Vandaag |  Alfen, Heineken, JET en Tesla

0 0 Leestijd ongeveer

In lijn met de overige Europese beurzen is het Beursplein vanmorgen met winst geopend. Laadpalenfabrikant Alfen krijgt een adviesverhoging. Heineken is op overnamepad.

Drie kwartier na de opening noteert de AEX-index 0,9% hoger op 709,45 punten. Een van de blikvangers is Alfen. Analisten van Berenberg trokken hun advies voor de laadpalenfabrikant op van ‘houden’ naar ‘kopen’. Daarbij ging het koersdoel van €75 naar €76. Berenberg beschouwt Alfen als een van de grote winnaars in de Europese energietransitie. De koers van het aandeel Alfen stijgt vanmorgen met ruim 6%.

Heineken

Na geruchten in de media bevestigde Heineken dat het gesprekken voert met Zuid-Afrikaanse Distell Group over een overname. Het is echter niet zeker dat het daadwerkelijk tot een transactie komt. Distell produceert Cider, wijn en sterke drank en heeft een beurswaarde van bijna €2 mrd. De koers van het aandeel Heineken (+0,6%) noteert licht hoger op het bericht.

Just Eat Takeaway

Het aandeel Just Eat Takeway (JET) profiteert niet van de positieve stemming en staat licht in de min. De maaltijdbezorger kan zich opmaken voor een nieuw gevecht om marktaandeel op de zeer winstgevende en grote Duitse markt. Volgens de Financial Times heeft de Amerikaanse concurrent DoorDash personeelsadvertenties geplaatst voor diverse functies in Duitsland.

Onlangs gaf ook al Uber Eats aan dat het in Duitsland start met het bezorgen van maaltijden en Delivery Hero liet weten weer te willen terugkeren op de Duitse thuismarkt. Of het de concurrentie lukt om een vuist te maken tegen JET, valt overigens te betwijfelen. Het bedrijf is heer en meester in Duitsland, met een geschat marktaandeel van 98%.

Grootste stijgers AEX/AMX om 09.30 uur:

 • Alfen +6,4%
 • Adyen +3,2%
 • Besi +2,1%

Grootste dalers AEX/AMX om 09.30 uur:

 • KPN -0,6%
 • Corbion -0,4%
 • Galapagos -0,3%

EUR | Vivendi

De Eurostoxx50 is vanmorgen hoger geopend. Na een half uur handel noteert de index 0,7% in de plus, op een stand van 4036,05 punten. Het Franse mediaconcern Vivendi meldde dat het overweegt om extra aandelen in Universal Music Group (UMG) te verkopen bij de beursgang in Amsterdam. Vivendi voert met een koerswinst van bijna 4% de lijst van stijgers in de Eurostoxx50 aan. Er zijn op het moment van schrijven geen dalers.

Grootste stijgers Eurostoxx50 om 09.30 uur:

 • Vivendi +3,8%
 • Engie +2,8%
 • Adyen +2,5%

Grootste dalers Eurostoxx50 om 09.30 uur:

VS | Chevron     

Wall Street is de nieuwe beursweek in het rood gestart. De Dow Jones eindigde 0,2% lager op 34.327,79 punten. De breed samengestelde S&P500 leverde 0,3% in en technologiebeurs Nasdaq daalde met 0,4%. Beleggers zijn nog steeds in de ban van inflatie, maar zalvende woorden van enkele Fed-bestuurders voorkwamen opnieuw grote koersverliezen.

Uitblinker op de Amerikaanse beurs was de olie- en gassector (+2,3%) dankzij een hogere olieprijs. Het aandeel Chevron behoorde tot de sterkste stijgers in de Dow Jones. Walt Disney verloor 2%, ondanks het nieuws dat zijn attractiepark in Parijs op 17 mei weer de deuren opent.

Grootste stijgers Dow Jones:

 • Merck +2,0%
 • Dow Inc +1,5%
 • Chevron +1,2%

Grootste dalers Dow Jones:

 • Disney -2,1%
 • Verizon -1,3%
 • Microsoft -1,2%

Grafiek van  de Dag | Tesla

Tesla ligt er op de beurs niet zo lekker bij de laatste tijd. Het aandeel verloor over de afgelopen vijf handelsdagen ruim 12% en noteert inmiddels 36% onder de recordstand van $900. Stijgende inflatiezorgen wegen op het dure groeiaandeel, maar ook het onvoorspelbare gedrag van oprichter en ceo Elon Musk speelt een rol bij de koersdaling. Zo accepteert hij niet langer de bitcoin als betaalmiddel voor Tesla, nadat hij de digitale munt drie maanden geleden nog had omarmd. Die snelle draai wekt wrevel bij beleggers.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.