Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Opinie Karel Mercx, 14 mei 12:00

De eerste selectie dividendaandelen

0 0 Leestijd ongeveer

Wereldwijd staan maar liefst 43.000 aandelen genoteerd, veel te veel om grondig te analyseren. Het is dan ook onvermijdelijk dat ik soms mooie aandelen over het hoofd zie. Wel jammer, want een onderdeel van mijn werk is het speuren naar interessante nieuwe beleggingen.

Eén van de manieren om nieuwe aandelen te ontdekken is te speuren naar bedrijven die een groeiend dividend uitkeren. Als het dividend groeit, betekent dat immers meestal dat ook het bedrijf groeit. En als het bedrijf groeit, is de kans groot dat dit op de lange termijn ook voor de aandelenkoers van dat bedrijf geldt. 

De meeste dividendaandelen met een groeiend dividend staan in de Verenigde Staten genoteerd. De S&P500 bevat 65 bedrijven die minimaal 25 jaar op rij het dividend hebben verhoogd. Van deze bedrijven heb ik een rangschikking gemaakt op basis van verschillende criteria. Het aantal jaren van dividendverhogingen heb ik daarbij echter buiten beschouwing gelaten, want ik zie niet in waarom 64 jaar van verhogingen meer waarde toevoegt dan 42 jaar van verhogen.

Criteria

Welke criteria hanteer ik dan wel? Het eerste is dividendrendement. Dit geeft weer hoe de waardering is. Belangrijk, want laag gewaardeerde aandelen geven uiteraard betere rendementen dan hoog gewaardeerde. Het is echter veel te kort door de bocht om alleen naar waardering te kijken. Het tweede criterium is dividendgroei. Die zegt iets over hoe hard het bedrijf groeit. Een voorbeeld. Oliemajor Exxon Mobil heeft een dividendrendement van 5,9%. Dit is heel hoog en daardoor is de waardering heel laag. Dat maakt dit aandeel interessant. Op het gebied van dividendgroei scoort Exxon echter uitgesproken slecht, met een gemiddelde jaarlijkse groei van 3,0% over de laatste vijf jaar. Het olieaandeel valt om die reden af als potentiële belegging.

Het derde criterium is de pay-out ratio. Deze zegt wat over de houdbaarheid van het dividend omdat het laat zien welk percentage van de winst naar dividend gaat. Een lage pay-out ratio geeft bovendien aan dat het dividend extra omhoog kan. West Pharmaceutical Services scoort hier bijzonder goed, met een pay-out van slechts 14,7%. Ook dit aandeel valt echter af als potentiële belegging, omdat het dividendrendement met 0,2% heel laag is. 

Ik combineer deze drie criteria door op elk ervan het beste aandeel 1 punt te geven, de nummer twee 2 punten enzovoort. Een aandeel dat op alle drie de criteria als beste uit de bus komt, zou dan dus 3 punten scoren. Anders gezegd: hoe minder punten, hoe beter.

Op basis van deze methode komt het aandeel General Dynamics als beste uit de bus met 52 punten. Het zit nergens in de top, maar is over de hele linie zeer degelijk. Het dividend ging de afgelopen vijf jaar met jaarlijks gemiddeld 9,4% omhoog. General Dynamics betaalt 40,2% van de winst uit als dividend en het dividendrendement is 2,4%. Voor Nederlandse beleggers is het echter in de praktijk moeilijk om in het aandeel te beleggen, omdat General Dynamics op de clustermunitielijst van de AFM staat. Daarom wordt het aandeel door de meeste Nederlandse brokers uitgesloten.

Cincinnati Financial

De nummer 2 is verzekeraar Cincinnati Financial met 58 punten. De afgelopen vijf jaar ging het dividend met gemiddeld met 5,6% per jaar omhoog. De onderneming betaalt 12,7% van de winst uit als dividend, de laagste pay-out ratio van allemaal, en het dividendrendement is 2,2%. Mijn interesse is gewekt. Ik ga er binnenkort eens goed induiken.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!