Bescherm uzelf tegen hebberigheid
Dat zijn bovengemiddelde resultaten, maar beleggers willen duidelijk meer. Sterker nog: de ruime aandacht voor wat doorgaans alternatieve beleggingen worden genoemd, van cryptomunten tot SPAC’s, suggereert dat steeds meer beleggers zich richten op andere dan de bekende instrumenten.
Een aanvulling
Wij juichen het toe dat Nederlandse particulieren verder kijken dan de traditionele beleggingen. Eind vorig jaar adviseerden wij abonnees in te stappen in de VanEck Vectors Bitcoin ETN en met enige regelmaat laten wij ons licht schijnen over de kansen die SPAC’s beleggers bieden. Deze beleggingen kunnen mooie aanvullingen zijn op uw portefeuille en, mits goed gebruikt, de balans tussen risico en rendement verbeteren. Daarnaast is het ook gewoon leuk om u te verdiepen in andere posities dan, zeg, Shell of KPN.
Echter, zowel bij traditionele beleggingen als aandelen en obligaties als bij alternatieven als crypto’s en SPAC’s, raad ik u aan om uzelf te beschermen tegen overmatige hebberigheid. Er zijn momenteel talloze voorbeelden van investeringen die enkele tientallen tot zelfs honderden procenten in een paar maanden tijd hebben opgeleverd, maar zulke rendementen mogen nooit de norm worden voor uw portefeuille. Aandelen brengen historisch gezien zo’n 7% per jaar op en er is geen reden te veronderstellen dat dit de komende jaren zal veranderen.
Deze waarschuwing geldt dubbel en dwars voor beleggen met geleend geld. De hogere volatiliteit van een grote categorie beleggingsinstrumenten is extreem gevaarlijk voor enthousiaste beleggers die zonder reëel beeld van de risico’s ‘een gokje wagen’. Dat ze daarmee hun eigen geld kwijtraken, is spijtig. Maar dat ze daardoor in één klap veranderen in een schuldenaar, is een risico waartegen ik iedereen wil beschermen. Nog een extra argument tegen beleggen met geleend geld: teveel ‘leverage’ is historisch gezien vaak een reden voor langdurige ontwrichting van het financiële systeem, zoals bij onder meer de kredietcrisis in 2007/2008.
Risico’s en kansen
Kortom: besteed zeker evenveel tijd aan de risico’s als aan de kansen van uw beleggingen. En wees er altijd op voorbereid dat ook ogenschijnlijk stabiele instrumenten in korte tijd met tientallen procenten kunnen dalen.