Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Vinci

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
houden

Actueel advies

AMG | Mooie jaren in het verschiet

0 0 Leestijd ongeveer

AMG kwam met een conservatieve winstprognose voor 2021, maar bevestigde de gunstige vooruitzichten voor de middellange termijn. De lage metaalprijzen bieden ruimte voor een positieve winstverrassing.

Over het eerste kwartaal boekte metalenspecialist (AMG) een omzet van $264 mln, een daling van 5% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Dat was iets lager dan de gemiddelde verwachting onder analisten van $269,5 mln. De ebitda steeg echter met 27% naar $28,3 mln en overtrof daarmee juist de consensusraming van $27,2 mln. Onder de streep werd het nettoverlies van $13,6 mln omgebogen in een winst van €5,1 mln.

De sterke winstverbetering is te danken aan een fors prijsherstel van de specialistische metalen die AMG produceert, waaronder vanadium, lithium concentraat en grafiet. Daartegen halveerde de ebitda bij de divisie Critical Material Technologies (vacuümovens en -systemen voor de industrie) door de aanhoudende zwakke vraag in de luchtvaartsector. Het resultaat verbeterde wel ten opzichte van het vierde kwartaal en lijkt de bodem te hebben bereikt.

Versnelling winstgroei verwacht

AMG denkt dat het vraagherstel in de rest van het jaar doorzet en verhoogt zijn ebitda-raming voor geheel 2021 van minstens $100 mln naar minstens $120 mln. Dat is bijna een verdubbeling vergeleken met vorig jaar ($66,7 mln), maar wel minder dan de eerdere verwachting in de markt van $133 mln. Beleggers reageerden dan ook negatief op de prognose en zetten de koers ruim 5% lager. Belangrijker is echter dat AMG op koers ligt met zijn expansieprojecten en de verwachting van een ebitda van ten minste $350 mln binnen vijf jaar handhaaft.

Vanaf het tweede kwartaal 2022 kan de winstgroei duidelijk gaan versnellen, wanneer de nieuwe ferrovanadiumfabriek in Ohio operationeel is. De productiecapaciteit van dit metaal zal hierdoor verdubbelen. Bovendien lijkt de winstprognose voor zowel dit jaar als de middellange termijn aan de voorzichtige kant. Prijzen van onder meer ferrovanadium en lithium zitten flink in de lift en liggen nog ruim onder de niveaus van 2019. Researchbureau Macquarie verwacht dat er volgend jaar een tekort aan lithium ontstaat door de snelle toename van het aantal elektrische auto’s.

Aandeel AMG blijft koopwaardig

Bij een bescheiden k/w van 14,4 voor 2022 beschikt het aandeel AMG nog steeds over een aantrekkelijk stijgingspotentieel en blijft het koopadvies voor het aandeel AMG staan.

De auteur heeft een positie in AMG.

Vanadium: het groene metaal
Het grootste investeringsproject van AMG betreft de bouw van een nieuwe ferrovanadiumfabriek in Ohio. Dit is een recyclingfabriek, waarbij vanadium wordt teruggewonnen uit olieraffinaderijen. Van vanadium wordt vervolgens ferrovanadium gemaakt, een sterke metalen legering voor gebruik in met name de bouwindustrie. De prijzen zijn erg grillig, omdat de cyclische staalindustrie goed is voor 90% van de mondiale vraag.

Ferrovanadium profiteert nu van herstel in de (auto-)industrie en de bouwmarkten. De aangekondigde grote investeringen in infrastructuur kunnen de vraag de komende jaren extra aanjagen. Maar ferrovanadium is ook een belangrijke grondstof voor batterijen. Dit is een sterke groeimarkt vanwege de duurzame energietransitie en de behoefte aan energieopslag.

Eerstekwartaalcijfers AMG

In $ mln 2021 2020
Omzet $264,0 $278,3
Ebitda $28,3 $22,3
Nettowinst $5,1 -$13,6

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!