Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Advieswijziging | KPN voldoet aan interessante voorwaarden

0 0 Leestijd ongeveer

Het aandeel KPN behaalt weer eens het nieuws omdat twee partijen volgens The Wall Street Journal een bod voorbereiden op telecombedrijf. Kpn is de afgelopen jaren vrijwel aanhoudend het doelwit van overnamespeculaties geweest.

Volgens de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal bereiden twee investeringsmaatschappijen een bod van €12,6 mrd (€3 per aandeel) voor op KPN. Het gaat om het Amerikaanse Stonepeak Infrastructure Partners en  EQT, het investeringsfonds van de Zweedse familie Wallenberg. Beide partijen zouden een boekenonderzoek doen en later deze lente met een formeel bod komen.

EQT is al in Nederland aanwezig via dochtermaatschappij Delta Fiber, net als KPN een grote speler op de glasvezelmarkt. De groep deed eerder ook al in Duitsland overnames in de glasvezelindustrie. Het ligt dan ook voor de hand dat de Zweden met name geïnteresseerd zijn in de glasvezelinfrastructuur van KPN.

Het telecombedrijf was de voorbije jaren nagenoeg aanhoudend het doelwit van overnamespeculaties. Persbureau Bloomberg berichtte in 2019 over overnamegesprekken tussen KPN en de Canadese vermogensbeheerder Brookfield, samen met de Nederlandse pensioenfondsen PGGM en APG. In oktober vorig jaar koppelde Reuters EQT aan KPN en begin dit jaar was het de beurt aan Deutsche Telekom.

Beperkte premie

Fundamenteel gaat het de goede kant op bij KPN, met een groeiend aantal mobiele klanten en de uitrol van het glasvezelnetwerk dat ook het aantal afnemers van breedband diensten zal doen toenemen. KPN mikt voor 2021 op een hogere vrije kasstroom. Het aandeel KPN is sinds oktober met bijna de helft gestegen, waardoor een eventueel bod van €3 slechts een beperkte premie zou opleveren. Het is echter niet uitgesloten dat er nog andere partijen aan boord komen of dat een concurrent een tegenbod uitbrengt.

KPN is tegen acht keer de verwachte bedrijfswinst (ebitda) niet heel goedkoop maar levert wel een aantrekkelijk rendement van 4,5% op. Er is bovendien een verschil tussen de waardering (van het aandeel KPN) op de beurs en de bedragen die investeringsmaatschappijen bereid zijn te betalen.

Aandeel KPN naar ‘kopen’

Transacties van de voorbije jaren tonen aan dat deze in de regel hoger liggen omdat er veel interesse is in infrastructuurbedrijven die recessiebestendig zijn, stabiele kasstromen kunnen voorleggen en op die manier bescherming tegen inflatie bieden. KPN voldoet aan deze voorwaarden en daarom geef ik ondanks de opgelopen koers van het aandeel KPN een koopadvies.

Gifpilconstructie
Voor het tot een deal komt, moeten enkele belangrijke hindernissen worden overwonnen. Zo bestaat er een aparte stichting die preferente aandelen kan gebruiken om een blokkerend belang in KPN te verwerven. Die stichting verhinderde in 2013 de overname door América Movil.

Er is daarnaast een politiek aspect. De Tweede Kamer nam vorig jaar een nieuwe Telecommunicatiewet aan die het mogelijk maakt om een zeggenschapsbelang te verbieden wanneer dit een ‘bedreiging van het publiek belang’ zou vormen. Het moet wel gaan om overwegende zeggenschap, dus veel hangt af van hoe een eventuele overeenkomst gestructureerd zou worden. Het is afwachten hoeveel politieke daadkracht de regering heeft nu Den Haag met een lastige formatie kampt.

Kerncijfers 2018 2019 2020
Omzet (€ mrd) 5,6 5,5 5,3
Ebitda-marge (%) 44.2% 45.4% 46.6%
Dividend p.a. (€) 0,13 0,13 0,13

 

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!