Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Opinie Karel Mercx, 2 apr 2021 09:00

Inspiratie uit het Noorse staatsfonds

0 0 Leestijd ongeveer

Het is altijd handig wanneer je een analyse maakt, je al hebt gezorgd dat de kans bovengemiddeld is dat je een aantrekkelijk aandeel gaat doorlichten. Het Noorse staatsfonds helpt de belegger daarbij een handje. 

Voor het maken van die eerste selectie heb ik zelf een hele waslijst aan methoden. Van de week kwam ik er achter dat ik die niet allemaal optimaal benut. In onze podcast Voorkennis (zie onder ) vertelde mijn collega Stephen Hendriks vorige week waarom Linde zo’n mooi bedrijf is.

Van Linde…

Ineens herinnerde ik me weer hoe Linde ooit een keer op mijn eigen radar is gekomen. Vroeger keek ik voor het opdoen van nieuwe beleggingsideeën minimaal één keer per jaar naar de samenstelling van het Noorse staatsfonds, het grootste beleggingsfonds ter wereld met meer dan $1 bln onder beheer verspreid over meer dan 9000 aandelen.

Mijn analyse van dit fonds is doodeenvoudig. In een Excel-spreadsheet zet ik in kolom A de grootste beursgenoteerde bedrijven ter wereld van groot naar klein. In kolom B zet ik de grootste posities van het Noorse staatsfonds van groot naar klein. Vervolgens zoek ik naar de grootste afwijking.

Linde viel mij in 2018 op. De industriële-gassenproducent stond toentertijd op plek 192 op de ranglijst van grootste beursgenoteerde bedrijven en op plek 19 van grootste posities bij het Noorse staatsfonds. Dat was een opvallend grote afwijking. Dat betekent niet dat je het aandeel meteen ongezien moet kopen, maar wel dat het zich nadrukkelijk leent voor nadere analyse. Dat blijkt ook wel, want sinds 2018 is Linde gestegen met 70% en de Duitse DAX-index waar het aandeel in zit met niet meer dan 31%. Het jaar ervoor ontdekte ik BlackRock via deze methode en ook dat aandeel was een succes.

…naar Vonovia?

Dit jaar heet de verrassing Vonovia. Dit bedrijf, dat in Duitsland appartementen beheert, verhuurt en verkoopt, staat op plek 17 bij het Noorse staatsfonds en is de nummer 380 wereldwijd. Het Noorse staatsfonds heeft een belang van $3,9 mrd, goed voor maar liefst 9,5% van alle aandelen van Vonovia. Eén plaats hoger in het staatsfonds staat Berkshire Hathaway, maar met een belang van slechts 0,5%. De fondsbeheerders hebben dus erg veel vertrouwen in Vonovia.

Het Noorse Staatsfonds zit goed

En niet alleen in Vonovia, maar ook in de vastgoedsector in bredere zin. Zestien van de zeventien grootste posities van het fonds zijn afkomstig uit slechts twee sectoren – finance is de andere. Deze focus op financials en vastgoed legt het Noorse staatsfonds bij de huidige sectorrotatie bepaald geen windeieren. Voor mij is het duidelijk: de Noren weten wat ze doen.

Een deel van dit artikel is niet beschikbaar. Accepteer eerst marketing cookies om de volledige inhoud te bekijken.

  • Linde/ Air Liquide – Concurrerende sectorfavoriet | 21:30 tot 30:30

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.