Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden

Actueel advies

Advies Jeff Thijssen, 24 mrt 2021 15:31

Accsys | Sterk groeipotentieel rechtvaardigt koopadvies

0 0 Leestijd ongeveer

De koers van het aandeel Accsys zit weer in de lift en dat roept bij menig belegger vragen op. Met name de koersstijging op 16 maart van 9% onder groot volume is opvallend te noemen.

Voor die recente koersstijging is vooralsnog geen duidelijke verklaring. Beleggers in het aandeel Accsys lijken een voorschot te nemen op de jaarcijfers 2021 (gebroken boekjaar) die het bedrijf in juni zal presenteren. Daarbij ligt de focus op korte termijn op de nieuwe fabriek in het Britse Hull, die komende zomer naar verwachting operationeel zal zijn. Accsys zet daarmee een belangrijke stap naar het bereiken van zijn groeidoelstelling, een vervijfvoudiging van de productiecapaciteit.

Capaciteit

In 2018 lag de productiecapaciteit voor het produceren van duurzaam hout (Accoya) nog op 40.000 kubieke meter. Eind 2019 wist het bedrijf dit op te schalen naar 60.000 dankzij een derde reactor. Begin 2022 moet een vierde reactor ervoor zorgen dat de capaciteit in Arnhem oploopt naar 80.000 kubieke meter. Met de nieuwe fabriek in Hull (40.000 kubieke meter) waar duurzame houtsnippers (Tricoya) worden gefabriceerd, komt de totale capaciteit in 2022 uit op 120.000 kubieke meter. Via samenwerking met Eastman Chemical in de VS en Petronas in Maleisië moet de capaciteit op termijn worden opgeschroefd naar 200.000 kubieke meter.

Accsys groeit hard en heeft nog altijd het luxeprobleem dat de vraag naar haar producten groter is dan het bedrijf aan kan. De onderneming zelf schat de markt voor haar houtproducten momenteel op 2,6 miljoen kubieke meter en dat betekent dat er voldoende ruimte is om de komende jaren flink te groeien. Op dit moment gaat de kost echter nog voor de baat uit en maakt Accsys nauwelijks winst (wpa €0,01). Voor de komende jaren reken ik echter op snel toenemende winstgevendheid dankzij hogere volumes en betere marges.

Aandeel Accsys blijft koopwaardig

De prijs van tropisch hardhout, het voornaamste alternatief voor Accoya, loopt naar verwachting de komende jaren op en dat maakt prijsverhogingen bij Accoya eenvoudiger. Voor het boekjaar 2022/2023 ligt mijn wpa-taxatie op €0,06 en komt de k/w uit op 32. Daarmee is het aandeel niet goedkoop, maar het sterke groeipotentieel biedt voldoende reden om het koopadvies voor het aandeel Accsys te herhalen.

De auteur heeft een positie in Accsys.

Slotgracht Accsys doet zijn werk
Accsys behoort tot de bedrijven die zich sterk gewapend hebben tegen concurrentie. Het bedrijf heeft bijvoorbeeld haar productieproces en eindproducten met verschillende patenten dermate goed beschermd dat de Eastman Chemical Company er ondanks meerdere pogingen niet in is geslaagd een vergelijkbaar product te maken. Het Amerikaanse chemiebedrijf besloot daarom uiteindelijk de handdoek in de ring te gooien en klopte bij Accsys aan voor samenwerking.

Nieuwe spelers zullen daardoor wel twee keer nadenken alvorens ze een vergelijkbare fabriek zullen bouwen. Dat komt niet alleen door de patenten. Ook het kostenplaatje van een fabriek zorgt voor een barrière. Alleen al de uitbreidingskosten van de derde reactor in Arnhem worden geschat op circa €25 mln en daarmee is slechts 20.000 kubieke meter aan capaciteit toegevoegd.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!