Updates

Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden

Actueel advies

Abbott Labs | Ook na corona aantrekkelijk

0 0 Leestijd ongeveer

Het Amerikaanse Abbott Laboratories krijgt de laatste tijd veel aandacht dankzij de ontwikkeling van coronatesten. Het aandeel heeft beleggers echter ook veel te bieden als de pandemie eenmaal onder controle is.

Begin maart heeft Abbott Laboratories (ABT) in de Verenigde Staten groen licht gekregen voor een speciale test. Aan de hand van een kleine hoeveelheid neusslijm kan beoordeeld worden of iemand covid-19 onder de leden heeft, of een specifieke griepvariant. Het nieuws was weer een opsteker voor het medisch conglomeraat, dat al een groot assortiment coronatesten heeft geïntroduceerd.

Dankzij dit brede aanbod is de omzet van de diagnostiekdivisie in het vierde kwartaal met 111% gestegen naar $4,3 mrd. Over heel 2020 nam de omzet in dit segment met 40% toe naar $10,8 mrd. Ook in het lopende jaar vormt diagnostiek de grote motor achter een fraaie omzetgroei. Hoewel de vraag naar coronatesten ongetwijfeld terugloopt zodra het virus onder controle komt, ligt er nog volop groeiruimte voor Abbott.

Testen, testen, testen

De noodzaak van veel en zorgvuldig testen staat volop in de schijnwerpers bij de aanpak van de pandemie. De snelheid waarmee Abbott op de uitbraak reageerde – de onderneming had het virus in 2019 al in het vizier – en de effectiviteit van de testen wijzen erop dat het concern in de toekomst een sleutelrol kan spelen bij nieuwe virusuitbraken.

Minstens zo belangrijk is dat de omzet bij de divisies Farmacie en Medische Apparatuur de laatste tijd onder druk stond. Omdat corona alle aandacht opeist, is er minder geld beschikbaar voor andere uitgaven voor gezondheidszorg. Hierdoor viel de divisie Medische Apparatuur met 4% terug naar $11,8 mrd. Een jaar eerder was dat nog een groei van bijna 8%. Bij farmacie kwam de omzetdaling in 2020 uit op 4% naar $4,3 mrd.

Abbott Labs een solide dividendaandeel

Naast een inhaalslag in andere segmenten, profiteert Abbott ook van een doorzettende groei bij de voedingsdivisie (+3% in 2020). De onderneming is zo prima gepositioneerd om de omzet ook na topjaar 2021 (omzetgroei naar schatting +21% naar $42 mrd) op peil te houden en stapsgewijs verder te laten groeien. Op basis van een geschatte winst per aandeel van iets meer dan $5, betalen beleggers momenteel 24 maal de verwachte winst.

Daarmee zit in de waardering niet veel rek meer. Maar een kasstroom die ruim boven de (oplopende) winst ligt en een stevig groeiend dividend vormen een stevige basis onder het koopadvies voor het aandeel Abbott Laboratories.

In $ mrd 2021(t) 2020
Omzet 42,0 34,6
Nettowinst 7,5 4,5
Vrije kasstroom 8,4 5,7
Fraaie dividendreeks Abbott nadert mijlpaal
Het dividendrendement van Abbott komt momenteel op 1,5%. De hoogte van het percentage is niet heel indrukwekkend, maar de cijfers daarachter zijn dat wel. De uitkering werd eind 2020 bijvoorbeeld met maar liefst 25% verhoogd naar $0,45 per kwartaal.

Het dividend is nu 49 jaar op rij gestegen en het moet wel heel raar lopen wil volgend jaar niet het vijftigste zijn. De omzet en winst stijgen flink, terwijl het bedrijf stevig vaart maakt om de al lage nettoschuldpositie van $11,9 mrd (minder dan éénmaal de ebitda) verder te verlagen.

Daarmee heeft het concern alle ruimte om de uitkering de komende jaren minstens even snel te laten stijgen als de winstgroei. Met een combinatie van constante dividendgroei en een robuuste, voorspelbare omzetontwikkeling steekt het aandeel bekende dividendtoppers zoals Johnson & Johnson (JNJ) naar de kroon.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!