Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen

Vijf kansen in snelgroeiende sector Gezondheidszorg

0 0 Leestijd ongeveer

De sector Gezondheidszorg presteert al jaren goed en door de coronacrisis is de belangstelling nog verder gegroeid. Ook na de forse koersstijgingen van de afgelopen maanden zijn er nog kansrijke aandelen uit de gezondheidszorg.

Voor de uitbraak van het coronavirus waren bedrijven als BioNTech en Moderna niet al te bekend onder Nederlandse beleggers, laat staan bij het brede publiek. Inmiddels maken deze biotechconcerns deel uit van het dagelijks nieuws, net als de farmaceuten Pfizer en AstraZeneca. De vaccins die deze bedrijven ontwikkelen zijn de grootste hoop op een oplossing voor de economische- en gezondheidscrisis die het coronavirus heeft veroorzaakt.

Volatieliteit voor aandelen uit de gezondheidszorg

Door de virusuitbraak staan aandelen uit de gezondheidszorg nog meer dan voorheen in de belangstelling van beleggers, met soms spectaculaire koersstijgingen tot gevolg. Vaccinmakers BioNTech en Moderna zijn de afgelopen twaalf maanden met respectievelijk 197 en 520% gestegen. Ook meerdere dienstverleners en toeleveranciers aan de farma- en biotechsector behaalden enorme koerswinsten. De Amerikaanse dienstverleners Catalent en West Pharmaceutical werden in de afgelopen twaalf maanden 90% meer waard en virtuele doktersdienst TeleDoc zelfs 140%.

Aandelen gezondheidsectorAndere subsectoren, zoals Health Care Equipment en Life Sciences Tools & Services, presteren al wel jarenlang zeer sterk. En ook de toekomst ziet er voor deze subsectoren goed uit. Het is dus geen toeval dat ik de vijf aantrekkelijke aandelen uit de gezondheidszorg uit juist deze segmenten heb gevonden.

Vijf kansrijke aandelen uit de gezondheidszorg


1. IQVIA

Het Amerikaanse IQVIA bestaat nog maar relatief kort. IQVIA is het resultaat van de fusie van Quintiles en IMS Health uit 2016. IQVIA verzamelt en analyseert medische data, helpt biotech- en farmabedrijven bij het opzetten en uitvoeren van klinische testen en verzorgt marketing en promotie van medicijnen. Het bedrijf publiceert onder meer de omzetcijfers van medicijnen in meer dan honderd landen. De dienstverlening op het gebied van klinische testen omvat het ontwerpen van de testen, het rekruteren van patiënten en het vinden van geschikte testlocaties.

In samenwerking met diagnostiekconcern Quest biedt IQVIA ook laboratoria en apparatuur om de klinische testen uit te kunnen voeren. Dienstverlening op gebied van klinische testen is goed voor ongeveer 52% van de omzet, dataverzameling en -analyse voor 41% en markering & promotie voor 7%. Omzet ($11,2 mrd) en winst ($1,1 mrd) over 2020 zullen een dipje laten zien als gevolg van uitstel van klinische testen in verband met de corona-uitbraak. Dit jaar verwacht ik herstel van omzet- en winstgroei. De scherpe financiering is het belangrijkste minpunt.

Het bedrijf heeft een netto-schuldpositie van $11,3 mrd. Op basis van een verwachte ebitda van $2,7 mrd voor dit jaar komt de verhouding tussen netto-schuld en ebitda op 4,2. Gezien het grote cash flow-genererende vermogen maak ik me hier vooralsnog niet al te veel zorgen over. Met een verwachte k/w van ongeveer 24 vind ik het snel groeiende IQVIA nog redelijk gewaardeerd.

2. Gerresheimer

Het Duitse Gerresheimer maakt plastic- en glasproducten voor de cosmeticasector en vooral voor de farmaceutische industrie. Farma is met een aandeel van 83% namelijk de belangrijkste afzetmarkt van de Duitsers. Het bedrijf maakt onder meer inhalers voor astmapatiënten, (steriele) verpakkingen voor medicijnen, injectiespuiten en de flacons waar coronavaccins in worden vervoerd. Volgens J.P. Morgan zal Gerresheimer dit en volgend jaar ongeveer een miljard van die flacons uitleveren.

Vorige maand organiseerde het bedrijf een beleggersdag. Daarin werd de plannen voor een versnelling van de omzetgroei bekendgemaakt. Dat werd ook wel tijd, want tussen 2015 en 2019 nam de omzet met jaarlijks gemiddeld 2% toe. Voor de komende jaren rekent Gerresheimer echter op een jaarlijks gemiddelde omzetgroei van 5-9% en een groei van de winst per aandeel van 10%. Het bedrijf ziet groeikansen in opkomende landen, in innovatieve producten zoals ‘ready-to-fill’-flacons en injectiespuiten en minder snel breekbaar glas. Daarvoor zijn wel flinke investeringen nodig.

Gerresheimer verwacht dit en komend jaar ongeveer 12% van de omzet – ongeveer €1,4 mrd – te investeren. De operationele (ebitda) marge moet van ongeveer 21% in 2020 stijgen tot uiteindelijk 23% vanaf 2022. Daar zit nog wel wat rek naar boven in. Gerresheimer is actief in markten met vrij hoge toetredingsbarrières en is na de recente koerszwakte op een k/w van 19,5 voor 2021 niet te duur.

Om in de gaten te houden
In mei vorig jaar hebben we met Abbott Laboratories (ABT), Medtronic (MDT) en Thermo Fisher Scientific (TMO) drie reuzen uit de sector Medische Technologie/Life Sciences in de Koerswijzer opgenomen. Dit drietal blijft ook na een redelijk (Medtronic) tot uitstekend (Abbott en Thermo Fisher) 2020 onverminderd koopwaardig. Maar de subsectoren Medische Technologie & Apparatuur en Life Sciences Tools bieden nog veel aandelen uit de gezondheidszorg die ik in de gaten houd om eventueel later over te adviseren. Het Amerikaanse Danaher (DHR) is bijvoorbeeld een alternatief voor/aanvulling op Thermo Fisher Scientific.

Syneos Health (SYNH) en PRA Health Sciences (PRAH) zijn op hetzelfde gebied actief als IQVIA en Charles River Laboratories. Catalent (CTLT) en Lonza (ISIN: CH0013841017) zijn betrokken bij het coronavaccin van Moderna (MRNA), voor respectievelijk het vullen/verpakken en produceren van het vaccin. Siegfried Holding (ISIN: CH0014284498) vult en verpakt het coronavaccin van BioNTech (BNTX)/Pfizer (PFE). DexCom (DXCM) is een snelgroeiende producent van glucosemeetsystemen voor diabetespatiënten en artsen. Avantor (AVTR) is een producent van onder meer aminozuren en reagentia en laboratoriuminstrumenten. Dit is slechts een greep van de boeiende aandelen uit de gezondheidszorg.

3. Qiagen

De uitbraak van het coronavirus heeft tot een enorme vraag naar testen geleid. Een van de bedrijven die daarvan profiteert is het Duitse Qiagen, dat onder meer de inmiddels bekende PCR-testen produceert. In het derde kwartaal boekte Qiagen $164 mln aan omzet uit coronatesten, goed voor ongeveer een derde van de totale omzet. Tijdens de beleggersdag begin december verhoogde het bedrijf de omzet- en winstverwachting voor zowel 2020 en 2021. Over de eerste negen maanden 2020 daalde de niet-coronagerelateerde omzet met 12% , maar dat werd meer dan goed gemaakt door de omzet uit coronatesten.

Qiagen is naar eigen zeggen wel relevant voor, maar niet afhankelijk van corona. Na de coronacrisis verwacht het bedrijf dan ook een dubbelcijferige omzetgroei van de niet-corona-activiteiten. De verwachte k/w van nog geen 22 voor 2021 is dan ook niet te hoog. Het aandeel heeft een notering aan de Duitse beurs en aan de Nasdaq.

4. Baxter

Producent van medische apparatuur en hulpmiddelen Baxter is afgelopen mei al door collega Menno van Hoven getipt. Maar het aandeel verdient het om opnieuw onder de aandacht gebracht te worden. Want sinds mei is de koers met ruim 8% gedaald en dat biedt een nog fraaiere instapkans. Het coronavirus heeft een wisselend effect op de activiteiten van Baxter. In de divisie nierdialyse-systemen – met een kwartaalomzet van $955 mln goed voor 32% van de totale omzet – groeide het aantal patiënten in het derde kwartaal met een keurige 6%.

De divisie Acute Therapies zag de omzet in het derde kwartaal zelfs met 35% groeien tot $177 mln als gevolg van acuut nierfalen bij coronapatiënten. Voor de Medication Delivery-divisie, na Nierdialyse de grootste divisie van Baxter, is corona minder positief. Er worden minder chirurgische ingrepen uitgevoerd waardoor bijvoorbeeld de vraag naar infuussystemen afneemt. Over heel 2020 zal de omzet van Medication Delivery met 2% dalen, zo maakte Baxter eerder deze maand bekend. Toch zal de totale omzet – exclusief valuta-effecten – over 2020 met 3% groeien tot ongeveer $11,7 mrd.

Baxter noteert inmiddels tegen een k/w van 23 voor het lopende jaar – was afgelopen mei nog 26 – en heeft een houdbaar dividendbeleid. Het bedrijf wil 35% van de nettowinst als dividend uitkeren en blijft eigen aandelen inkopen, alleen al voor $500 mln in het vierde kwartaal. De balans biedt daartoe alle ruimte. Tegenover een totale schuld van $6,98 mrd staat een cash-positie van $4,36 mrd.

Farma domineert MSCI Health Care
In de MSCI World Health Care Index zijn 158 aandelen uit de gezondheidszorg uit ontwikkelde landen opgenomen. De Health Care Index is opgedeeld in verschillende subsectoren. Daarvan is Farma met een weging van meer dan 39% verreweg de grootste. Naast Farma hebben ook Health Care Equipment (21,3%) en Biotechnologie (13,3%) een grote weging.

Geografisch gezien wordt de index gedomineerd door Amerikaanse aandelen die een weging van ruim 69% hebben. Van de tien aandelen met de hoogste beurswaarde komen er acht uit de VS. Met een beurswaarde van $414 mrd en een weging van ruim 6% is Johnson & Johnson het zwaargewicht in de MSCI World Health Care Index.

5. Charles River Laboratories

Net als IQVIA speelt Charles River Laboratories (CRL) een rol bij de ontwikkelingen van nieuwe medicijnen vanaf de pre-klinische fase tot en met de derde en laatste testfase. CRL speelde naar eigen zeggen een rol in 85% van alle medicijnen die in 2019 door de toezichthouder FDA zijn goedgekeurd. Met een omzetaandeel van 62% is Discovery & Safety Assessment veruit de belangrijkste divisie van het bedrijf. Naast de ontwikkeling van nieuwe medicijnen wordt in deze divisie ook de veiligheid ervan getest.

CRL behaalt twee derde van de omzet in de VS. Farmaceuten en biotechconcerns zijn de belangrijkste klanten van het bedrijf. Het bedrijf heeft de activiteiten goed gespreid, want geen klant vertegenwoordigt een omzetaandeel van meer dan 2,5%. Ook tijdens de coronacrisis groeit CRL door. Volgens J.P. Morgan zal de omzet over 2020 met zo’n 10% stijgen tot $2,88 mrd en de nettowinst zelfs met 18% tot $395 mln. Ook de balans van CRL is redelijk solide, zeker ten opzichte van enkele branchegenoten.

Het bedrijf heeft een netto-schuld van $1,94 mrd. Dat is ongeveer 2,7 keer de ebitda. Maar het cash flow-generend vermogen van CRL is dik in orde. Ik reken voor het lopende jaar op een winst per aandeel van $8,85. Daarmee komt de k/w voor CRL op ruim 30. Het aandeel is niet goedkoop, maar CRL heeft een sterke positie en profiteert volop van de uitbesteding van verschillende onderdelen van het ontwikkelingsproces van nieuwe medicijnen.

Koopwaardig versus koerszwakte

Voor drie van de tips – Baxter, Gerresheimer en Qiagen – geldt dat de waardering na de recente koerszwakte aantrekkelijker is geworden. Charles River Laboratories en IQVIA noteren echter dicht tegen de hoogste koers ooit en voor deze aandelen volgt – misschien – nog een beter instapmoment.

Kansrijke aandelen uit de gezondheidszorg

Aandeel ISIN/ticker beurswaarde wpa 2021 k/w 2021 dividendrend.
Baxter International BAX $40,9 mrd $3,48 23,0 1,20%
Charles River Laboratories CRL $13,3 mrd $8,87 30,9
Gerresheimer* DE000AOLD6E6 €2,8 mrd € 4,52 19,5 1,40%
IQVIA IQV $36,1 mrd $7,85 23,9
Qiagen** NL0012169213 €10,1 mrd $2,45 21,9
*Boekjaar eindigt in november
**Qiagen rapporteert in dollars

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ