Updates

Aandelen Nederland

WDP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Peter Schutte, 17 feb 10:44

Vopak | In een overgangsfase

0 0 Leestijd ongeveer

Tankopslagbedrijf Vopak heeft over het vierde kwartaal redelijke cijfers gepubliceerd. Het dividend is wel hoger dan ik had ingeschat. Een nieuwe groeifase is dan ook in aantocht.

Vopak boekte over het vierde kwartaal een onderliggende ebitda van €188,8 mln. De consensusverwachting lag op een ebitda van €207 mln. Het verschil zit in een ‘eenmalig negatief boekhoudresultaat’ van €20 mln bij een joint venture in Maleisië. Door een flink hogere belastingdruk valt met name het resultaat onder de streep tegen.

De vierde kwartaalcijfers tonen een nettowinst per aandeel kwam uit op slechts €0,46, tegen €0,73 vorig jaar. Over geheel het jaar is dat €2,42 per aandeel en gecorrigeerd voor die eenmalige last rolt er een cijfer uit van €2,58. Een jaar terug was dat nog €2,80 en ikzelf had gerekend op €2,75. Vopak stelt een dividend voor van €1,20, en dat is €0,05 hoger dan het jaar ervoor.

Interpretatie kwartaalcijfers

Het dividend kan als een teken van vertrouwen worden gezien. Het ontbreken van winstgroei komt door desinvesteringen. Kijken we naar de bezettingsgraad, dan is deze in het afgelopen jaar gestegen van 84 naar 90%, een aanzienlijke verbetering. Dit komt door de lage olieprijs aan het begin van het jaar, die opslag aanmoedigde. Nieuwe projecten kunnen dit jaar €30-€50 mln aan het ebitda bijdragen.

Daar staat tegenover dat er ook dit jaar weer geïnvesteerd zal worden, €300-€350 mln, waardoor de kostenbasis zal stijgen van €591 mln naar €615 mln. Deze investeringen zullen hoofdzakelijk gaan naar terminals voor gas, industriële producten en nieuwe energievormen. Het concern beschikt over een zeer sterk netwerk en dat zal door deze investeringen verder toenemen. De transformatie naar duurzame energievormen gaat voort en zal Vopak op termijn in de kaart spelen.

Aandeel Vopak het aanhouden waard

De koers van het aandeel Vopak heeft totaal niet meegedaan met de recente beursrally. Sinds september is het aandeel circa 10% gedaald. Dit zal komen door de stijgende olieprijs, die opslag ontmoedigt. Mogelijk kan Vopak dit opvangen door zijn goed gespreide portfolio. Niettemin temper ik mijn taxatie voor de winst per aandeel voor dit jaar van €3,00 naar €2,75. De kwartaalcijfers doen niets aan het advies. Ik blijf bij een koers-winstverhouding van 16 bij een houdadvies.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.