Updates

Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BNP Paribas

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Santander

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
houden

Actueel advies

Rio Tinto | Hogere winst en recorddividend

0 0 Leestijd ongeveer

Een oplevende ijzerertsprijs gaf de cijfers van mijnbouwer Rio Tinto een enorme impuls. Zelfs bij iets hogere kosten dit jaar blijven de marges torenhoog. Het aandeel blijft interessant.

Mijnbouwer Rio Tinto profiteerde vorig jaar van het snelle herstel van de Chinese economie na de coronapandemie. Dat vertaalde zich in een hogere staalproductie, waardoor China meer ijzererts moest invoeren. De ijzerertsprijs bereikte in 2020 het hoogste niveau in negen jaar.

Cijfers Rio Tinto

De onderliggende bruto bedrijfswinst (ebitda) van Rio Tinto steeg vorig jaar met 13% naar $23,9 mrd. IJzererts levert met $18,8 mrd veruit de grootste bijdrage aan de ebitda. Rio realiseerde vorig jaar een gemiddelde verkoopprijs van bijna $100 per ton terwijl de productiekosten amper $15,4 per ton bedroegen. Door de hogere Australische dollar zullen die kosten dit jaar iets stijgen, naar $17, maar ook dan blijven de marges erg hoog .

De wisselkoersverliezen liepen op tot $1,3 mrd en Rio moest ook voor $1,1 mrd afboeken op de waarde van aluminium- en diamantactiva. Netto bleef er vorig jaar $9,8 mrd over, en dat is 22% meer dan een jaar eerder. Rio Tinto besliste om een slotdividend van $5 mrd uit te keren, aangevuld met een speciaal dividend van $1,3 mrd. De mijnbouwer volgt daarmee het voorbeeld van BHP. Het slotdividend brengt de totale uitkering over 2020 op een recordniveau van $9 mrd, goed voor een uitkeringspercentage van 72%.

Ondanks een stijging van de kapitaaluitgaven klom de vrije kasstroom naar $9,2 mrd. Dit betekent dat er naast het hogere dividend ook ruimte was om de schuld verder af te bouwen. De netto schuld op groepsniveau bedroeg eind vorig jaar nog slechts $664 mln (0,03 keer ebitda), tegenover $3,65 mrd een jaar eerder.

Aandeelhouders Rio zetten druk

Een smet op het blazoen is wel het schandaal rond Juukan Gorge, waarbij een rotsformatie met groot cultureel en archeologisch belang werd vernield. Over de financiële effecten van eventuele schadevergoedingen wordt voorlopig niet gecommuniceerd. Rio Tinto moet onder druk van aandeelhouders ook de uitstoot van broeikasgassen aanpakken. Tegen 2030 moet de CO2-uitstoot bij de productie van staal met 30% verminderen. Het transport van grondstoffen moet tegen 2050 zelfs helemaal uitstootvrij gebeuren.

Aandeel blijft op kopen

Voorlopig zet het herstel in China door en de verwachting is dat er binnenkort ook in de Verenigde Staten en Europa wordt gestart met infrastructuurwerken. Omwille van de aanhoudend hoge ijzerertsprijs en de gunstige impact daarvan op de kasstromen handhaaf ik het koopadvies.

Jaarcijfers
In $ mrd 2020 2019
Omzet 44,6 43,2
Ebitda 23,9 21,2
Nettowinst 9,8 8,0

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!