Updates

Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
houden
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Stephen Hendriks, 3 feb 17:03

Pfizer maakt het beleggers niet makkelijk

0 0 Leestijd ongeveer

Met de lager dan verwachte winst in het vierde kwartaal, afsplitsingen en verschillende winstprognoses voor dit jaar heeft Pfizer het zijn beleggers niet makkelijk gemaakt.

De cijferpresentatie van farmaceut Pfizer stond begrijpelijkerwijs in het teken van het in samenwerking met BioNTech ontwikkelde coronavaccin. Middenin de bijeenkomst stelde een analist de terechte vraag waarom het aandeel Pfizer toch zo weinig krediet krijgt voor het vaccinsucces. Pfizer-topman Albert Bourla had geen pasklaar antwoord op deze vraag. Maar de belangrijke – en ironisch genoeg goede – strategische keuzen van Pfizer hebben de interpretatie van de cijfers en daarmee de waardering van het aandeel wel wat lastiger gemaakt.

Afgelopen november is de divisie generiek medicijnen afgesplitst en vorig jaar heeft Pfizer zich vol op de ontwikkeling van een coronavaccin gestort. Die vaccin-inspanning zorgde voor een stijging van de onderzoeks- en ontwikkelingskosten van 22% tot $3,35 mrd in het vierde kwartaal. Daar stond een omzet van slechts $154 mln uit het coronavaccin tegenover.

Winst per aandeel

Vooral als gevolg van de hogere kosten kwam de winst per aandeel over het vierde kwartaal uit op $0,42 en dat was minder dan de $0,48 waarop analisten hadden gerekend. Ook niet eenvoudig waren de verschillende winstprognoses voor 2021, hoewel Pfizer juist zijn best heeft gedaan om de impact van het coronavaccin op de cijfers duidelijk te maken.

Dit jaar verwacht Pfizer een omzet van ongeveer $15 mrd van het coronavaccin, waar de farmaceut een operationele winstmarge van zo’n 28% op behaalt. Dat correspondeert met een winst voor belasting van rond de $4,1 mrd. Pfizer gaat in zijn prognoses uit van een belastingvoet van 15% en van 5,7 miljard uitstaande aandelen. Op basis hiervan schat ik dat Pfizer dit jaar ongeveer $0,61 per aandeel aan de vaccinverkoop kan verdienen.

Dat sluit aan op de twee winstprognoses die de farmaceut zelf gaf. Inclusief de vaccinomzet gaat Pfizer voor dit jaar uit van een omzet van $59,4-61,4 mrd en een winst per aandeel van $3,10-3,20. Zonder de vaccins rekent de farmaceut op een omzet van $44,4-46,4 mrd en een winst per aandeel van $2,50-2,60.

Pfizer te goedkoop

Dat zijn haalbare doelstellingen. Zelfs exclusief de vaccinomzet en -winst ligt de koers-winstverhouding van Pfizer voor dit jaar op slechts 13,7. Daarmee blijft het aandeel Pfizer in mijn optiek te goedkoop, al kan ik net als topman Bourla niet aangeven wanneer daar verandering in komt.

De auteur heeft een positie in Pfizer.

Jaarcijfers Pfizer (in $ mrd) 2020 2019
Omzet 41,9 41,2
Nettowinst 12,5 10,8
Winst per aandeel ($) 2,22 1,91

Een deel van dit artikel is niet beschikbaar. Accepteer eerst marketing cookies om de volledige inhoud te bekijken.

Fragment uit de podcast Voorkennis van afgelopen week

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!