Updates

Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
houden
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
houden
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Actueel Menno van Hoven, 27 jan 10:38

Beurzen Vandaag | GameStop-gekte, beursgang InPost en veel cijfers

0 0 Leestijd ongeveer

Het regent cijfers in Europa en de VS. Ook gaat InPost vandaag naar de Amsterdamse beurs en blijft het aandeel GameStop dagelijks extreme koersbewegingen maken.

De AEX opende vandaag flink lager en leverde in de ochtendhandel nog zo’n 0,7% in op 654 punten. Een van de meest in het oog springende gebeurtenissen op het Beursplein is de beursgang van InPost. Het aandeel van dit Poolse bedrijf noteert kort na opening 19% boven de introductieprijs van €16 per aandeel.

Vastgoed

Een opvallende stijger is verder vastgoedaandeel Unibail-Rodamco-Westfield, dat 8,7% wint zonder dat hier nieuws aan ten grondslag ligt. Ook sectorgenoot Eurocommercial Properties doet het goed met +3,5%. KPN behoort eveneens tot de stijgers op basis van de jaarcijfers die vanmorgen bekend gemaakt werden. De grootste dalers zijn vandaag voor de verandering de chipaandelen, die een stap terug doen na de forse koerswinsten de afgelopen weken.

Grootste stijgers AEX/AMX om 09:30 uur:

 • Unibail-Rodamco-Westfield +8,7%
 • Eurocommercial Properties +3,5%
 • KPN +2,1%

Grootste dalers AEX/AMX om 09:30 uur:

 • ASMI -2,1%
 • ArcelorMittal -2,0%
 • Aperam -2,0%

EUROPA

Ook elders in Europa zien we lagere koersen, met een min van 0,2% voor de Eurostoxx50-index. Zwaargewicht LVMH kwam met beter dan verwachte cijfers over het laatste kwartaal en trekt het dividend weer op tot het niveau van voor de coronapandemie. Grootste stijger echter is Nokia, dat voortborduurt op de winst van 11% dinsdag en 13% maandag. Net als GameStop (zie hieronder) staat ook Nokia op de radar bij particuliere beleggers, die de koers omhoog duwen nadat het aandeel werd gehyped op discussieplatform Reddit.

Grootste stijgers Eurostoxx50 om 09:30 uur:

 • Nokia +1,9%
 • LVMH +1,8%
 • Kering +1,6%

Grootste dalers Eurostoxx50 om 09:30 uur:

 • ASML -1,9%
 • Adyen -1,8%
 • Prosus -1,8%

VERENIGDE STATEN

In de Verenigde Staten (Dow Jones: -0,07%) regende het gisteren ook cijfers (van onder andere 3M en Johnson & Johnson) en nieuws (met onder meer de onverwacht goede resultaten van Microsoft, dat in de nabeurshandel ruim 4% opliep tot een nieuwe all time high). Ook de aandelen Starbucks en Walgreens Boots Alliance staan in de belangstelling omdat de hoog aangeschreven coo Roz Brewer overstapt van de koffieketen naar de kwakkelende apothekersketen. Het aandeel Walgreens steeg nabeurs ruim 9%.

GameStop

Last but not least was het opnieuw oorlog tussen particuliere beleggers en professionals, met een nieuwe koersexplosie voor retailer GameStop. Het aandeel liep binnen enkele weken op van $20 naar $147,98, waardoor steeds meer shortsellers in grote problemen komen. Particuliere beleggers die zich verzamelen op Reddit zijn al dagenlang bezig de koers van de kwakkelende retailer de hoogte in te jagen, waarbij de koersbeweging omhoog wordt versterkt door het gebruik van callopties.

De verliezen voor de professionals die speculeren op een koersdaling lopen inmiddels in de vele miljarden en vandaag zien we ook in Europa flinke bewegingen bij sommige aandelen omdat Amerikaanse shorts noodgewongen hun Europese posities moeten afbouwen om cash te vergaren voor hun scheve positie in GameStop.

Wat ook niet hielp, is dat Tesla-baas Elon Musk – die in het verleden in de clinch lag met shortsellers – gisteren een tweet plaatste om het GameStop-vuurtje extra aan te wakkeren. Nabeurs doorbrak GameStop mede hierdoor de grens van $200. Ook andere aandelen met veel shortposities stegen de afgelopen dagen met vele tientallen procenten, waaronder Bed Bath & Beyond (retailer) en AMC (bioscopen).

Grootste stijgers Dow Jones:

 • IBM +3,3%
 • 3M +3,3%
 • Johnson & Johnson +2,7%

Grootste dalers Dow Jones:

 • American Express -4,1%
 • Verizon -3,1%
 • Dow Inc -2,6%

Grafiek van de Dag | GameStop

Het aandeel GameStop (gisteren +92,7%) blijft verbazen, met een voortdurende strijd tussen retailbeleggers en professionele shorts, waarbij de eerste groep de tweede langzaam uitrookt door slim gebruik te maken van communities en derivaten. De aanstichter van dit alles zou zijn investering van $50.000 in GameStop inmiddels hebben zien groeien tot $22 mln. Vandaag zal GameStop waarschijnlijk weer met vele tientallen procenten omhoog schieten bij opening.

De shorts, die zelf altijd de publiciteit zoeken om de koers van een aandeel te drukken nadat ze zelf al positie hebben ingenomen, krijgen nu al dagenlang een koekje van eigen deeg. Volgens CNBC is het voor veel particulieren ook met name een spel, wat ze ongeacht de eventuele negatieve financiële consequenties voor henzelf graag spelen als een soort van vermaak in coronatijd. Elk aandeel, hoe slecht de fundamentals ook zijn, kan op die manier tot recordhoogten stijgen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.