Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
houden
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Signify

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Total

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
houden
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Signify

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Total

Advies
kopen

UBS neemt Benelux-banken onder de loep

0 0 Leestijd ongeveer

Van de bankaandelen in de Benelux biedt ING volgens UBS verreweg het grootste opwaarts potentieel.

Met een verlies van 24,5% bleef de Stoxx Europe 600 Bank Index afgelopen jaar ver achter bij de brede Europese aandelenindex (-4%). Onder de grote Benelux-banken waren de verschillen opvallend groot, aldus UBS. ABN Amro verloor 50,6% en ING 28,0% terwijl het Belgische KBC met een verlies van 14,6% afgelopen jaar een relatieve uitblinker in het Europese banklandschap was.

UBS verwacht ook dit jaar een uiteenlopende koersontwikkeling van de Benelux-banken, maar wel met andere winnaars en verliezers dan afgelopen jaar. Bij de beoordeling van de Benelux-banken keek UBS naar vijf belangrijke ontwikkelingen voor dit jaar. Om te beginnen de kwaliteit van de kredietportefeuille. Afgelopen jaar boekten de Benelux-banken kredietverliezen die twee tot drie keer hoger waren dan het gemiddelde door een economische cyclus heen.

Kapitaalpositie

Voor dit jaar gaat UBS uit van iets bovengemiddelde kredietverliezen, waarna in 2022 normalisering zou moeten volgen. Als deze normalisering dit jaar al komt, dan heeft dat een positieve invloed op de winst per aandeel van de banken van 11-118%. Maar, zo waarschuwt UBS, iedere vijf basispunten stijging van de kredietverliezen leidt tot een 5-24% lagere winst per aandeel.

Verder verwacht UBS dat de Benelux-banken last blijven houden van de lage rente, die de komende drie jaar voor 6-7% lagere rentebaten zorgt. Fee-inkomsten kunnen echter stijgen, waarbij UBS de snelste groei van ING verwacht. Een deel van de druk op de rentebaten wordt mogelijk gecompenseerd door de maatregelen om de kosten te verlagen. De kapitaalpositie van de Benelux-banken is sterk en staat ook uitkeringen aan aandeelhouders toe, ware het niet dat de ECB daar in december een stokje voor heeft gestoken.

Dividend

UBS verwacht daarom van ABN Amro dit jaar geen dividend. Bij ING en KBC zou er slechts een kleine uitkering in zitten, goed voor een dividendrendement van 1%. Maar in 2022 kunnen de banken het dividend op een normaal niveau hervatten en dat levert dan een dividendrendement van zo’n 9% op.

ING blijft vanwege de kostenbesparingen, relatief beperkte kredietverliezen, hogere batengroei en mogelijke uitkeringen aan aandeelhouders de Benelux-favoriet van UBS. Het aandeel heeft een opwaarts potentieel van meer dan 41% volgens de bank. ABN Amro krijgt een houdadvies, ondanks een opwaarts potentieel van 18,5%. De herstructurering van de bank kan slagen, maar het duurt tot 2024 voordat de revenuen hiervan zichtbaar worden. KBC is een defensief bankaandeel, maar is ook te duur. Daarom heeft UBS het advies verlaagd van ‘houden’ naar ‘verkopen’.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.