Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Tip van de Week Menno van Hoven, 31 dec 2020 12:00

Prachtig snelgroeiend Frans chipaandeel

0 0 Leestijd ongeveer

Dit Franse bedrijf is een relatief onbekende speler in de halfgeleiderindustrie. De vooruitzichten zijn zeer goed voor dit unieke bedrijf, dat gezien de sterke verwachte groei de komende jaren niet extreem hoog wordt gewaardeerd.

Het chipaandeel Soitec zal voor veel beleggers waarschijnlijk een nieuwe naam zijn. Voor mij is dit een van de meest unieke Europese aandelen, en misschien zelfs wel het mooiste in Frankrijk genoteerde techaandeel.

Soitec maakt zogenoemde SOI-wafers (silicon-on-insulator), die verregaande miniaturisering bij chipfabricage mogelijk maken. Het bedrijf koopt siliciumwafers van bekende fabrikanten als Siltronic, die het materiaal smelten, gieten en snijden. Vervolgens past Soitec zijn eigen gepatenteerde Smart Cut- en Smart Stacking-technologie op de wafers toe om een isolatielaag tussen twee lagen siliciumoxide aan te brengen. Hierdoor ontstaan SOI-wafers, die worden verkocht aan halfgeleiderproducenten.

Patenten, fabrieken en licenties

Het Smart Cut-proces van Soitec wordt vandaag de dag gebruikt voor de productie van bijna alle SOI-wafers wereldwijd. Het bedrijf beschikt over ruim 3300 patenten en heeft met zes fabrieken ’s werelds grootste productiecapaciteit voor SOI wafers. Soitec heeft licentieovereenkomsten met grote waferproducenten, waaronder GlobalWafers, dat recent de overname van het Duitse Siltronic aankondigde.

Groeiende vraag naar chips

Het snelgroeiende Soitec realiseert inmiddels 90% van zijn omzet buiten thuisland Frankrijk. Het bedrijf profiteert van de sterk groeiende vraag naar chips voor smartphones, auto’s en consumentenelektronica, met als belangrijke thema’s Internet of Things, Big Data en 5G. Niettemin wordt ook Soitec geraakt door de coronacrisis (via onder meer de autosector), wat zich vertaalt in een verwachte vlakke omzet van €596 mln over het tot maart 2021 lopende boekjaar.

Dat volgt op drie jaren waarin de omzet telkens met minstens 25% groeide. Voor boekjaar 2022 wordt herstel verwacht, met een voorziene omzetgroei van ruim 30% tot een record van meer dan €800 mln. Met een voor 2022 getaxeerde k/w van 38 en een schuldvrije balans is dit unieke aandeel dan zeker niet duur. Een eerste dividend in 2021 of 2022 is goed mogelijk.

De auteur heeft een positie in Soitec.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!