Updates

Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BNP Paribas

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Santander

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BNP Paribas

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Santander

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Portefeuilles Menno van Hoven, 15 dec 2020 14:15

Dividendportefeuille | Inkomen 2020 gewoon op peil

0 0 Leestijd ongeveer

De Dividendportefeuille leverde op weekbasis net als vorige week zo’n 0,4% in en staat in 2020 nog op een winst van 1,4%. Het totaalrendement is +250,5%.

Afgelopen week zorgde de dollar, die in 2020 nu 7,7% lager staat ten opzichte van de euro, opnieuw voor wat druk op het rendement van de Dividendportefeuille. Deze is namelijk voor 61,1% belegd in Amerikaanse aandelen. Per saldo waren er echter nauwelijks grote uitschieters. De grootste stijger was het Deense healthcarebedrijf Coloplast, dat zonder directe aanleiding 5,5% steeg. Het aandeel stond de afgelopen maanden juist onder druk en kon (eindelijk) weer wat herstellen. In 2020 is Coloplast nu goed voor een winst van 12%. Andere grotere winnaars op weekbasis waren LVMH, Assa Abloy, Reckitt Benckiser en Arkema.

In negatieve zin springt een van de laatste aankopen van de Dividendportefeuille eruit: Curtiss-Wright, dat op weekbasis 4,5% kwijtspeelde en daarmee weer een stukje van de grote winsten van de laatste maanden teruggaf. Voor de Dividendportefeuille staat er nu nog een plus van 10% sinds de aankoop op 2 september. Ook andere uitblinkers van de afgelopen periode, Texas Instruments, Union Pacific en CSX, deden op weekbasis een stapje terug, waarbij de verliezen beperkt bleven tot 3 à 4%.

Dividendportefeuille | Inkomen 2020

Dividendverhogingen

Het meest spectaculair was het dividend, met drie zeer mooie verhogingen vorige week. Zoals ik al eerder had aangegeven rekende ik voor onder meer Bristol-Myers, Abbott Laboratories en Broadcom op een mooie dividendverhoging in december. De drie aandelen stelden niet teleur, met stuk voor stuk fraaie verhogingen. Bristol-Myers doet er 9% dividend bij, Broadcom gaat 11% meer uitkeren en Abbott was met een verhoging van 25% met afstand de grootste verrassing in positieve zin voor de Dividendportefeuille.

Op 41 aandelen tel ik tot dusver in 2020 31 verhogingen. Daarbij is een hoofdrol weggelegd voor de Verenigde Staten, met 23 verhogingen op 26 aandelen. In Europa was de score beduidend minder, met acht verhogingen op vijftien aandelen, die uiteraard reeds uitvoerig besproken zijn in het afgelopen jaar. Toch ben ik per saldo dik tevreden, want het inkomen van de huidige portefeuille is dankzij de laatste drie verhogingen inmiddels nagenoeg gelijk aan het dividend dat over heel 2019 werd ontvangen. Dat is bijzonder, gezien de flink gedaalde dollar en de zeven Europese aandelen die het dividend in 2020 niet verhoogden of zelfs verlaagden. Ook hier zijn de Amerikaanse aandelen van levensbelang, en zorgt een zeer sterke gemiddelde dividendgroei ervoor dat het inkomen ook in coronajaar 2020 gewoon op peil blijft.

Het gemiddelde dividendrendement is nu 2% en met nog twee weken te gaan in 2020 staat er nu €1192 (ruim 0,3%). aan ontvangen cash klaar om herbelegd te worden tegen de slotkoersen van eind december.

Acht aankopen

In 2021 zal ik de Dividendportefeuille weer scherp in de gaten houden. Waar nodig zal ik enkele wijzigingen doorvoeren, net als in 2020. Dit jaar deed ik acht nieuwe aankopen: Castellum, Tecan, Teradyne, Monolithic Power, Broadcom, Bristol-Myers en Roper Technologies. Van deze nieuwkomers stelde geen enkel aandeel teleur wat betreft dividend. Ook in 2021 zal dividendgroei weer centraal staan bij de Dividendportefeuille.

  • Rendement 2020: +1,4%
  • Rendement sinds start (6 september 2011): +250,5%

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!