Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Dividend Menno van Hoven, 14 dec 2020 13:15

December | Een extreem goede dividendmaand

0 0 Leestijd ongeveer

Het regent weer als vanouds dividendverhogingen in de Verenigde Staten. Opvallend veel bedrijven lieten de afgelopen weken bovendien weten een speciaal dividend uit te gaan keren.

De afgelopen week was het spitsuur wat betreft dividend, met zoals verwacht ook voor de Dividendportefeuille drie nieuwe aandelen die hun jaarlijkse verhoging bekendmaakten. Afgelopen week waren dat Broadcom, Abbott Laboratories en Bristol-Myers Squibb. Van dit drietal stelde geen enkel aandeel teleur, met zelfs een extreme verhoging van 25% door Abbott.

Daarnaast valt het grote aantal speciale dividenden op dat vlak voor het einde van 2020 wordt aangekondigd, veelal door kleinere bedrijven. Daarmee compenseren veel Amerikaanse bedrijven voor een eerder geschrapt of uitgesteld dividend of een misschien wat minder sterke dividendverhoging eerder dit jaar vanwege de coronacrisis.

Abbott Laboratories

Abbott Laboratories is voor mij de grootste verrassing in 2020, met een zeer forse dividendverhoging van 25%. Daarmee laat de producent van medische apparatuur, voeding en geneesmiddelen alle andere Dividend Aristocrats dit jaar ver achter zich. Abbott, dat in 2020 ruim 22% stijgt in New York en nabij de hoogste koers ooit noteert, gaat $0,45 per kwartaal betalen.

Abbott-ceo Robert B. Ford stelt dat het uitkeren van een sterk en groeiend dividend een van de fundamenten van de onderneming is. Sinds 1924 krijgen beleggers elk jaar keurig uitgekeerd, en bovendien verhoogt Abbott het dividend nu al 49 jaar op rij. Het dividendrendement maakt een flinke sprong, naar 1,7%. Vorig jaar deed Abbott het ook al niet slecht, met een dividendverhoging van 12,5%.

Bristol-Myers Squibb

Ook sectorgenoot Bristol-Myers, relatief kort in de Dividendportefeuille, stelt zeker niet teleur met een verhoging van bijna 9% in 2020. De farmaceut, die qua beurskoers wat achterblijft dit jaar, krikt het kwartaaldividend op van $0,45 naar $0,49 per aandeel. Op 31 december noteert BMY voor het eerst ex-dividend voor het hogere dividend. Het dividendrendement stijgt naar 3,2%.

Broadcom

Dividendportefeuille aandeel Broadcom doet gewoon weer wat het al jarenlang doet: het dividend met dubbele cijfers verhogen. Aandeelhouders krijgen er 10,8% dividend bij door het nieuwe kwartaaldividend van $3,60 per aandeel, met als eerste betaling 31 december 2020. Bij een koers van $406 is het dividend ruim 3,5%. Het aandeel stijgt in 2020 nu ruim 28%, goed voor een beurswaarde van $164 mrd. Broadcom wist in boekjaar 2020 ondanks corona vrije kasstroom te realiseren van $11,6 mrd, een record. Het jaarlijkse dividend heeft daarmee ook de komende jaren nog veel opwaarts potentieel, uitgaande van de blijvend sterke vooruitzichten voor het chipaandeel.

Realty Income

Vastgoedaandeel Realty Income verhoogde vorige week voor de vijfde keer dit jaar het dividend, waardoor aandeelhouders in totaal ruim 3% meer krijgen ten opzichte van 2019. Het maandelijkse dividend gaat naar $0,2345 per aandeel, een kleine 0,2% meer dan afgelopen maand. Het dividendrendement blijft aantrekkelijk met 4,7%. Realty Income zit in zowel de Dividendportefeuille als in de Hoogdividendportefeuille van Beleggers Belangen.

Pfizer

Farmaceut Pfizer gaat 2,6% meer dividend betalen, met een nieuw kwartaaldividend van $0,39 per aandeel. Het dividendrendement is met 3,8% nog altijd zeer aantrekkelijk.

Zoetis

Diergeneeskundespecialist Zoetis, jaren geleden afgesplitst van – jawel – Pfizer, verhoogt het dividend met een kwart tot $0,25 per aandeel. Beleggers hadden beter hun aandelen Pfizer kunnen inruilen voor stukken Zoetis, dat het de laatste jaren steevast veel beter deed op de beurs dan het voormalige moederbedrijf en dat bovendien het dividend veel sneller liet groeien.

Het dividendrendement van Zoetis blijft laag, met 0,6%, wat vooral het gevolg is van de hard opgelopen koers. Dit jaar stijgt het aandeel, dat sinds 2013 een eigen notering heeft, ruim 20%. De afgelopen vijf jaar liep de koers op van $40 naar bijna $160. Het dividend werd sinds de afsplitsing van Pfizer elk jaar met dubbele cijfers verhoogd.

Stryker

Stryker, producent van medische apparatuur, werd een paar maanden geleden nog in Beleggers Belangen getipt als toekomstige Dividend Aristocrat. Het bedrijf verhoogt het dividend voor het 25e jaar op rij, ditmaal met bijna 10% tot $0575 per aandeel. Het dividendrendement is 1,1% bij een koers van $232. Het aandeel stijgt in 2020 bijna 11% en bereikte eind november een hoogste koers ooit. Voor meer over Stryker zie: Vijf aanstaande Dividend Aristocrats

Carrier Global

Het van het voormalige United Technologies (inmiddels gefuseerd met Raytheon) afgesplitste Carrier Global, producent van onder meer airconditioning- en klimaatsystemen voor gebouwen, verhoogt het dividend in het eerste jaar waarin het bedrijf een eigen notering heeft gelijk met 50% tot $0,12 per kwartaal. Carrier begon pas in juni met het betalen van een allereerste dividend van $0,08 per aandeel. Het aandeel doet het in 2020 uitstekend, met een beurskoers die opliep van $12,75 eind maart na de spin-off tot $37 nu. Het dividendrendement is mede hierdoor nog relatief laag, met 1,3%.

FMC Corp

Voormalig Dividendportefeuille-aandeel FMC Corp, hoofdzakelijk actief op het gebied van bescherming van landbouwgewassen, verhoogt het dividend met 9% tot $0,48 per aandeel. FMC werd voor de Dividendportefeuille gekocht vanwege de sterke vooruitzichten ten aanzien van het dividend, maar helaas werd het dividend rond die tijd, in 2016 en 2017, stabiel gehouden. Pas sinds 2018 ging het dividend fors omhoog, met een gemiddelde verhoging van meer dan 20% per jaar over de laatste vijf jaar. Bij een koers van $118 is het dividendrendement 1,6% voor FMC Corp, dat in 2020 ruim 17% stijgt. Het aandeel is niet ver verwijderd van een hoogste koers ooit, die begin december werd aangetikt.

McAfee

De maker van antivirussoftware, die eerder dit jaar (22 oktober) weer terugkeerde op de beurs, heeft een allereerste dividend van $0,087 per kwartaal aangekondigd. Dat geeft een dividendrendement van 2,2% bij een koers van $15,80 voor het aandeel McAfee, dat na de beursgang twee maanden geleden wegzakte van een hoogste koers van $19,78 op 23 oktober (een dag na de IPO) tot een dieptepunt in december.

Campbell Soup

Het kwakkelende Campbell, bekend van de soepen maar ook producent van (fruit)sappen, snacks en diepvriesproducten, verhoogt in 2020 voor het eerst in jaren weer een keer het dividend. Na een tijdelijke opleving – consumenten kochten meer soep in blik tijdens de pandemie – zakte de koers weer weg. Campbell verhoogt het kwartaaldividend, dat sinds 2016 op $0,35 per aandeel stond, nu naar $0,37.

Vorig jaar daalde de omzet met 5% tot $8,7 mrd en voor dit jaar gaan analisten uit van een krimp van 2,6%. Het aandeel daalt dit jaar 4,5% en noteert op $47 nog altijd ver onder het hoogtepunt van bijna $70 dat in 2016 werd bereikt. Het dividendrendement is nu 3,1%.

Pentair

Pentair, jaren terug ook onderdeel van de Dividendportefeuille, verhoogt het dividend met 5% tot $0,20 per kwartaal. Het is voor de producent van water(zuiverings)producten het 45e jaar op rij dat het dividend wordt verhoogd, mits we de afgesplitste activiteiten van de afgelopen jaren niet meerekenen. Bij een koers van $51,50 is het dividendrendement 1,6%.

Het aandeel Pentair stijgt in 2020 ruim 12% en verdubbelde net als veel andere industrials ruimschoots vanaf het corona-dieptepunt op de beurzen in maart, toen Pentair terugzakte tot $22.

Mastercard

Betalingsgigant Mastercard beloont aandeelhouders dit jaar met 10% meer dividend. Het gigantische bedrijf (beurswaarde $326 mrd) gaat een nieuw kwartaaldividend van $0,44 betalen. Het dividendrendement bij een koers van $327 is 0,5%, wat mede het gevolg is van de sterk gestegen beurskoers in de laatste jaren. Dit jaar zijn beleggers wat voorzichtiger, met een plusje van krap 10% en een koers die nog altijd ruim onder de hoogste stand ooit van deze zomer staat, toen Mastercard piekte op $367,25.

Speciale dividenden

Naast de hierboven genoemde dividendverhogingen door de veelal grotere Amerikaanse bedrijven zijn er in december ook opvallend veel, vaak kleinere, bedrijven die een extra dividend aankondigen zo vlak voor het einde van het jaar. Soms volgt dat op een tijdelijk gestaakt dividend in 2020 vanwege corona, soms op een bevriezing van het dividend uit voorzorg, en soms ook op een forse dividendverhoging eerder dit jaar.

Aandelen die een extra dividenduitkering doen in december of het eerste kwartaal van 2021 zijn onder meer CME Group, Argan, Amerco, Landstar, American Financial, Paccar, Erie Indemnity, Systemax, The Buckle, Moelis, Bassett Furniture, SL Green Realty, Tredegar, National Beverage, Eaton Vance, Fastenal en MSC Industrial Direct.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!