Updates

Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BNP Paribas

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Santander

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BNP Paribas

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Santander

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Beurs en Economie Stephen Hendriks, 15 dec 2020 11:18

De koers gaat voor de winst uit

0 0 Leestijd ongeveer

Net als in 2018 en 2019 liepen de aandelenkoersen en de winstontwikkeling in de VS dit jaar volledig uit de pas. Het verwachte winstherstel van de coronacrisis in 2021 is dus geen garantie op flink hogere koersen.

In een vooruitblik op 2020 schreef ik begin dit jaar dat winsten in de VS toe waren aan ‘een inhaalslag’. De S&P500 was in 2019 immers met bijna 29% opgelopen, terwijl de gemiddelde winst per aandeel nog geen 4% was gestegen. Daarmee was 2019 het spiegelbeeld van 2018, waarin de winsten sterk stegen en de koersen juist daalden.

Door de uitbraak van het coronavirus is er uiteraard niets terecht gekomen van deze inhaalslag. Analisten hebben hun taxaties voor dit jaar fors neerwaarts bijgesteld. Eind 2019 lag de gemiddelde winsttaxatie voor de S&P500 voor 2020 nog op ruim $175 per aandeel, blijkt uit data van indexaanbieder Standard & Poor’s. De coronacrisis sloeg een gat in deze verwachtingen. In juni was de gemiddelde winsttaxatie met maar liefst 38% verlaagd tot $109 per aandeel. Sindsdien zijn de analisten wel weer iets optimistischer geworden. De huidige winstverwachting is bijna $121 per aandeel, maar dat is nog wel 23% minder dan de bedrijven uit de S&P500 in 2019 verdienden. Uit de gegevens van Standard & Poor’s blijkt bovendien dat analisten voor het komend jaar nog steeds vrij voorzichtig zijn.

Sterk herstel

Afgelopen maart lag de gemiddelde winsttaxatie voor 2021 nog op ruim $183 per aandeel, maar de huidige schatting voor 2021 is ‘slechts’ $166. Dat is overigens nog wel een stijging van 37,5% vergeleken met de voor dit jaar verwachte winst. Op een indexstand van ruim 3700 punten gaat de S&P500, op basis van de winstprognose van $166, het jaar 2021 in met een koers-winstverhouding van 22,3. Dat is dan weer een jaar dat de koers-winstverhouding van de belangrijkste Amerikaanse beursindex is gestegen. Begin 2019 lag de waardering van de S&P500 Index op 14,6 en begin 2020 op 18,2.

Deutsche Bank-strateeg Binky Chadha vindt de gemiddelde winstprognose echter veel te negatief. Hij stelde recent zijn taxaties opwaarts bij en gaat voor 2020 uit van een winst per aandeel van $141 en voor komend jaar zelfs van $194. Chadha is voor verschillende segmenten van de Amerikaanse beurs aanmerkelijk positiever dan de consensus. Zo verwacht hij een sterk herstel van de winsten van de technologiesector en van de ‘dominante’ megacap-aandelen uit de S&P500. Maar ook cyclische sectoren en financials zullen profiteren van het economisch herstel en de lagere dollar, en kunnen een winststijging boeken die 26-31% hoger is dan de consensustaxaties, zo denkt de Deutsche Bank-strateeg.

Overwaardering

Als we Chadha’s optimistische winstprognose van $194 overnemen, dan komt de koers-winstverhouding van de S&P500 voor 2021 op 19,1. Dat is een stuk lager dan de 22,3 op basis van de gemiddelde analistenschatting, maar niettemin nog altijd ongebruikelijk hoog. Ook Chadha erkent dat de waardering van de Amerikaanse beurs verre van aantrekkelijk is, zelfs als deze wordt berekend aan de hand van zijn meer optimistische winstprognose. Volgens de strateeg is de Amerikaanse beurs duur, welke maatstaf je ook gebruikt. Alleen in de technologiebubbel eind jaren negentig was de waardering van de S&P500 nog hoger dan nu. Een correctie van deze bovengemiddeld hoge waardering is dan ook waarschijnlijk, aldus Chadha. Maar volgens de strateeg duurt zo’n correctie vaak jaren. Hij ‘plakt’ daarom een bovengemiddeld hoge koers-winstverhouding van 20,5 op zijn winsttaxatie van $194. Dat levert een koersdoel op van ruim 3950 voor de S&P500 voor eind volgend jaar, een kleine 7% boven het huidige niveau.

We zullen zien of de prognose van Chadha uitkomt. Maar dat 2021 een jaar wordt waarin de winsten eerst maar weer eens in hun veel te hoge waardering moeten groeien, lijkt mij niet meer dan normaal.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!