Updates

Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
houden
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen

Actueel advies

Aegon | Van pijnpunten naar speerpunten

0 0 Leestijd ongeveer

Na de beleggersdag daalde het aandeel Aegon afgelopen donderdag met ruim 2%. Toch zorgt de (nieuwe) aanpak van de pijnpunten, met mogelijk een flinke dividendgroei in het vooruitzicht, voor een gezonde impuls.

Aegon-topman Lard Friese is allesbehalve doof voor wat beleggers zien als de grote verbeterpunten voor het bedrijf. Zoveel werd duidelijk bij de jaarlijkse beleggersdag van Aegon op 10 december. Friese koos voor een insteek waarbij hij liet zien hoe het bedrijf de kwetsbaarheden gaat aanpakken. Dat begint natuurlijk met het benoemen van wat die kwetsbaarheden zijn: gebrek aan focus, inefficiënte inzet van kapitaal, een onvoorspelbare resultaatontwikkeling en een relatief hoge financiële hefboom.

Aegon gaat de komende jaren bijna alle energie en kapitaal investeren in de drie thuismarkten (Nederland, VS en VK), de divisie vermogensbeheer en groeimarkten China, Brazilië en het Iberisch schiereiland. Door kapitaal in te zetten op plaatsen waar dat het meeste rendement oplevert, moet de kapitaalgeneratie stijgen terwijl de balansverhoudingen verbeteren.

Verwachtingen beleggersdag

De beurskoers daalde met ruim 2% na de beleggersdag. Dat heeft er deels mee te maken dat de plannen minder ver gaan dan gehoopt. Na de maatregelen die Friese de afgelopen maanden doorvoerde, waren de verwachtingen hooggespannen. Hij verlaagde bijvoorbeeld het dividend en verkocht het prestigieuze Amerikaanse Pyramid-hoofdkantoor, evenals de Oost-Europese tak. Die laatste transactie smaakte naar meer. De activiteiten werden voor vijftien maal de onderliggende winst verkocht aan branchegenoot VIG.

Sommige partijen speculeerden al op een opsplitsing van de Amerikaanse activiteiten. Deze divisie was de afgelopen jaren de oorzaak van enkele tegenvallers. Tot grote maatregelen komt het in dit opzicht voorlopig echter niet. Aegon zet in op gerichte maar beperkte aanpassingen, zoals bijvoorbeeld via het omschakelen naar een minder kapitaalintensief digitaal distributiemodel in groeimarkt India.

Aandeel Aegon blijft een goede belegging

De beleggersdag voelt ook als een gemiste kans omdat Friese meer antwoord gaf op beleggerskritiek dan dat hij een echte eigen strategie uitstippelde. Concrete doelen heeft het concern echter wel. Via bezuinigingen en digitalisering moet de onderliggende winst van de bestaande activiteiten in 2023 €400 mln hoger liggen. Door omzetgroei – met name in de thuismarkten – komt daar nog eens €150 mln bovenop. Als Aegon erin slaagt om deze plannen goed uit te voeren en het dividend mee te laten stijgen met de winst, is het aandeel de komende jaren een goede belegging. Ik heb er voldoende vertrouwen in. Aegon is ook in het nieuwe jaar koopwaardig.

Aegon in cijfers 2021(t) 2020(t)
Netto baten €19,5 mrd €20,5 mrd
Winst per aandeel € 0,50 € 0,35
Dividend per aandeel € 0,18 € 0,14
Dividendgroei in 2021
De afgelopen jaren trok het aandeel Aegon vooral de aandacht door de hoogte van het dividend. De uitkering liep telkens met €0,02 op, tot €0,29 over 2018. Die mooie reeks werd doorbroken toen het slotdividend over 2019 werd geschrapt als gevolg van de corona-uitbraak. Vervolgens ging het interimdividend in augustus met 60% omlaag naar €0,06. Over heel 2020 komt de uitkering naar schatting op €0,14, terwijl de doelstelling voor 2023 op €0,25 komt. Een groot verschil met het verleden is dat het financieel fundament onder de verzekeraar een stuk steviger wordt.

Het voordeel van de maatregelen van Friese is dat beleggers zich straks geen zorgen meer hoeven te maken of de Solvency II-ratio wel ruimte laat voor een winstdeling. En op de lange termijn is een gestaag groeiend dividend vaak een aantrekkelijker eigenschap voor een aandeel dan een heel hoog dividend.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!