Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden

Actueel advies

Aegon | Koersdaling biedt mooi koopmoment

0 0 Leestijd ongeveer

Aegon ziet de winst in het tweede kwartaal flink dalen. Met enkele pijnlijke (dividend)keuzes wordt echter de basis gelegd voor een minder kwetsbaar en meer toekomstbestendig bedrijfsmodel.

De kwartaalcijfers die Aegon donderdag 13 augustus publiceerde waren zwak, maar niet zo slecht als de koersafstraffing doet vermoeden. Het onderliggende resultaat voor belastingen van €700 mln lag ruim 30% lager dan een jaar eerder. De daling was voor het overgrote deel het gevolg van een scherpe terugval in de Verenigde Staten: -54% naar €264 mln. Aegon kampt in dat land behalve met een hoger sterftecijfer – deels als gevolg van Covid-19 – ook met de nadelige effecten van de gedaalde rente.

In Nederland en Groot-Brittannië bleef het resultaat goed op peil. De nettowinst daalde met 67% naar €202 mln. Behalve door de terugval van het onderliggende resultaat, wordt die forse daling ook veroorzaakt door eenmalige posten. De verzekeraar past de modellen aan voor een lagere rente en calculeert ook het toekomstige Amerikaans sterftecijfer wat conservatiever in.

Dividenddomper

Er zijn twee zaken die meer de aandacht van beleggers trokken dan de winstcijfers. In de eerste plaats is dat het intrekken van de financiële doelstellingen. De verzekeraar zette voor de periode van 2019 tot 2021 in op een kapitaalgeneratie van €4,1 mrd. Grofweg de helft daarvan zou als dividend worden uitgekeerd, terwijl het rendement op eigen vermogen moest groeien naar ruim 10%. Op de beleggersdag van 10 december ontvouwt topman Lard Friese zijn plannen voor de toekomst. In de tussentijd krijgen aandeelhouders echter een flinke dividendtegenvaller te slikken. Aegon zet definitief een streep door de einduitkering over 2019 en verlaagt het interim-dividend van €0,15 naar €0,06.

Aegon maakt juiste zet

De dividendbijstelling is een pijnlijke keuze, maar uiteindelijk wel de juiste zet. Friese vindt het verstevigen van de kapitaalpositie en daarmee de toekomstbestendigheid van zijn bedrijf belangrijker dan het plezieren van dividendbeleggers. Het is de juiste zet om de pleister er in één keer af te trekken, aangezien de zorgen over de kapitaalbuffers anders nog lange tijd een rem hadden gezet op elke koersopleving. De pijnlijke prijs die Friese betaalt – in de vorm van een koersdaling van bijna 20% binnen twee beursdagen – biedt beleggers nu een mooie instapgelegenheid.

Een dividend van 5% met groeipotentieel is veel aantrekkelijker dan een dividend van ruim 10% dat op de lange termijn simpelweg niet houdbaar is. In combinatie met de aantrekkelijke waardering (k/w 6 à 7), een groeiende focus op landen waar Aegon groeikansen ziet of goede schaalgrootte heeft, is dat aanleiding om het advies te verhogen naar ‘kopen’.

Aegon in cijfers Kw2 2020 Kw2 2019
Onderliggend resultaat voor belastingen €700 mln €1.008 mln
Nettowinst €202 mln €617 mln
Solvency II 195% 197%
Buffer verstevigen
De keuze om het einddividend over 2019 niet uit te keren, stuwt het kasoverschot op holdingniveau op van €1,2 tot €1,7 mrd. Dat bedrag ligt ruim boven de eigen doelstelling van €1,0 à €1,5 mrd. In de tweede jaarhelft tekent zich echter een flinke daling af. Aegon heeft €141 mln nodig voor het uitbouwen van een Spaanse joint venture met Banco Santander. Daar komt bij dat de Amerikaanse activiteiten in het tweede halfjaar geen kapitaal doorsluizen naar het holdingniveau. In plaats daarvan wordt de kapitaalgeneratie ingezet voor het versterken van de lokale buffer. De RBC Solvency daalde in de eerste jaarhelft van 470% – via 376% eind maart – naar 407%. Dat is weliswaar binnen de doelbandbreedte van 350 tot 450%, maar de kwetsbaarheid van de Amerikaanse buffer strookt niet met het robuuste model dat topman Friese in gedachten heeft.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!