Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
houden
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Signify

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Total

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Jeff Thijssen, 9 dec 2020 12:01

Aalberts | Blik op de lange termijn

0 0 Leestijd ongeveer

Het aandeel Aalberts lijkt op de weg terug, maar staat nog altijd 6,7% lager dan begin dit jaar. De vooruitzichten op de lange termijn blijven goed. Het bedrijf is bijvoorbeeld goed gepositioneerd om te profiteren van de verduurzamingstrend van gebouwen.

Het aandeel Aalberts komt de laatste jaren wat minder in het nieuws. Voor een deel komt dit doordat het bedrijf in 2016 besloot om geen kwartaalcijfers meer te publiceren en slechts tweemaal per jaar de boeken te openen. Afgelopen jaar maakte Aalberts vanwege de impact van de coronacrisis een uitzondering.

Cijfers Aalberts

Uit de cijfers en trading updates kunnen we opmaken dat het bedrijf veel last heeft van de pandemie en de daarbij behorende lockdownmaatregelen. Bij de halfjaarcijfers resulteerde dit in omzetverlies ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder in drie van de vier belangrijke eindmarkten: milieuvriendelijke gebouwen -8%, industriële nichemarkten -15% en duurzaam transport -23%. De eindmarkt Semicon efficiency, waar Aalberts onder andere toeleverancier is aan ASML, liet daarentegen een mooie omzetgroei zien van 19%.

De autonome omzet daalde over de eerste negen maanden uiteindelijk met 9,4%, maar vertoonde wel tekenen van herstel. In de eerst helft van het jaar bedroeg de autonome daling nog 11,1%. Een ander lichtpuntje was dat het orderboek eind september 4,4% hoger uitkwam vergeleken met de maand september een jaar eerder.

Aandeel Aalberts het aanhouden waard

De beurskoers van het aandeel Aalberts inmiddels ten opzichte van het dieptepunt in maart verdubbeld, maar het jaarverlies bedraagt nog altijd 6,7%. Blikken we terug op de laatste vijftien jaar dan heeft Aalberts met een gemiddeld rendement van 10,6% per jaar over deze periode behoorlijk wat waarde weten te creëren voor haar aandeelhouders. Over de toekomst van Aalberts blijf ik positief gestemd. Door goed op de kosten te letten en toch te blijven investeren lijkt het bedrijf goed door de crisis te geraken. Aalberts is daardoor goed gepositioneerd om te profiteren van verschillende trends de komende jaren.

Voorbeelden zijn het verduurzamen van gebouwen (60% van de omzet) en de opkomst van de elektrische auto. Vanwege de focus op de lange termijn blijft het aandeel Aalberts met name aantrekkelijk voor beleggers met een lange horizon. Bij een verwachte k/w 2021 van 17 is Aalberts gezien het sterke marktaandeel in verschillende nichesegmenten en het goede trackrecord op het gebied van overnames zeker het aanhouden waard.

Oog voor aandeelhouders
In tegenstelling tot menig op het Beursplein genoteerd bedrijf besloot Aalberts dit jaar wel dividend uit te keren en het zelfs te verhogen. In een interview met radiozender BNR eind augustus benadrukte ceo Wim Pelsma nogmaals dat aandeelhouders een belangrijke belanghebbende partij zijn. Volgens Pelsma werden zij door de koersdaling van het aandeel Aalberts al genoeg geraakt en omdat het financieel verantwoord was, zag het management het als een plicht om dividend uit te keren.

Ook koos het bedrijf bewust niet voor overheidssteun, zodat het de vrijheid hield om te reorganiseren en te investeren in toekomstige groei. Daarmee werd opnieuw aangetoond dat wanneer het management ook aandeelhouder is, er vaak andere keuzes kunnen worden gemaakt. Pelsma bezit persoonlijk 120.075 aandelen die een waarde vertegenwoordigen van €4,5 miljoen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!