Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
verkopen
Analisten Stephen Hendriks, 28 nov 2020 09:00

Société Générale | Minder in energie, meer in industrie

0 0 Leestijd ongeveer

Société Générale is gematigd optimistisch voor de Europese aandelenbeurs. Die kan komend jaar zo’n 8% stijgen.

Drie jaar geleden werd Société Générale negatief over Europese aandelen. De Stoxx600 stond destijds op 387 punten. Drie jaar later staat deze Europese aandelenindex op ongeveer hetzelfde niveau, maar nu is de bank veel positiever. Voor volgend jaar ziet Société Générale een koerswinst van 8% voor de Stoxx600, tegen zo’n 5% voor de Amerikaanse S&P500.

De bank geeft drie redenen voor zijn veranderde mening, te beginnen met de positieve ontwikkelingen in de zoektocht naar een coronavaccin. Volgens Société Générale is Europa het ‘epicentrum’ van de tweede coronagolf, die de Europese economie opnieuw hard treft. Dat werkt ook door op de beurs. Op de nutssector na – die profiteert van de Europese ‘green deal’ – presteren alle Europese sectoren dit jaar slechter dan hun Amerikaanse tegenhangers. In vergelijking tot de VS en Azië telt de Europese beurs relatief weinig aandelen die profiteren van de coronaregels om (anderhalve meter) afstand te houden.

Een succesvol vaccin zou dus extra gunstig zijn voor de Europese aandelenmarkt. De combinatie van stimulerende monetaire- en begrotingsmaatregelen is een andere reden om positief te zijn over Europese aandelen, en dan met name voor aandelen die een positieve rol spelen in de strijd tegen klimaatverandering, meent Société Générale.

Sectoren

Dit jaar hebben beleggingsfondsen in Europese aandelen een flinke uitstroom van vermogen gezien. De weging van Europese aandelen in de portefeuilles van beleggers is afgenomen, maar dat zal komend jaar waarschijnlijk veranderen. De bank verwacht dat de rotatie in cyclische aandelen – die relatief zwaar wegen in de Europese index – ook komend jaar aanhoudt. Daarom wordt het advies voor de sectoren Consumer Staples en Energie verlaagd en dat voor Industrie, Basismaterialen en Financials verhoogd. Mede naar aanleiding hiervan zijn aandelen als Nestlé en Total van de favorietenlijst afgehaald en vervangen door Kingspan (Bouwmaterialen) en Knorr-Bremse (Industrie).

Risico’s

Société Générale ziet voor komend jaar twee risico’s op de Europese aandelenmarkt: een stijgende rente en een stijgende euro. Beide zijn tot op zekere hoogte af te dekken. De banksector wordt vaak als eerste genoemd ter afdekking van een stijgende rente. Maar volgens Société Générale kunnen beleggers beter kiezen voor verzekeraars. Die profiteren ook van een stijgende rente en presteren minder slecht dan banken als de rente daalt. Het risico van een sterkere euro – ten opzichte van de dollar – is het beste af te dekken via Europese smallcaps, adviseert Société Générale.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.