Updates

Aandelen Nederland

Signify

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DPA

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

WDP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Signify

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DPA

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

WDP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Opinie Karel Mercx, 19 nov 2020 16:00

Om nooit te vergeten

0 0 Leestijd ongeveer

Toen Pfizer vorige week maandag bekendmaakte een zeer effectief coronavaccin te hebben ontwikkeld, ging mijn productiviteit direct naar nul. Ik was alleen nog maar naar beurskoersen aan het kijken.

Zo schoot miljardenbedrijf Cinemark, een bioscoopexploitant met meer dan 6000 zalen, voorbeurs met 60% omhoog. Er waren zo veel mooie koersstijgingen dat ik niet meer wist waar ik moest kijken. Het was een beursdag om nooit te vergeten.

Het was niet voor het eerst dat de gebeurtenissen op de effectenbeurs een onuitwisbare indruk op me maakten. Zo weet ik nog precies waar ik liep bij de flashcrash in 2010, toen ik erachter kwam dat sommige miljardenbedrijven te koop waren voor één cent. Hetzelfde geldt voor de omgekeerde crash van de Zwitserse frank in 2015: ik weet nog precies wie er naast mijn bureau stond. Uiteraard waren er ook de aanslagen in de Verenigde Staten in 2001 die de financiële markten op hun grondvesten deden schudden. Wall Street ging een week dicht, maar de Europese beurzen bleven open. Bij onverwachte gebeurtenissen lijkt het wel alsof de hersenen een foto van dat moment opslaan.

Als de dag van toen

De beursdag die me nog het helderst voor de geest staat, is echter 3 januari 2001. De Nasdaq-100, de index met de 100 grootste technologieaandelen, opende die dag op 2087,32 en stond aan het einde van de dag op 2530,54. Een stijging van 21,2%. Ik weet het nog als de dag van gisteren. Ik was net klaar met eten en zette de tv aan op teletekst-pagina vijfhonderd-nog-wat om de standen van de belangrijkste Amerikaanse indices te bekijken. Elke minuut kwam er een update en elke minuut waren de koersen hoger. Afgelopen maandag had ik drie seconden nodig om het nieuws te vinden, maar in 2001 werkte ik niet met een Bloomberg-terminal en had ik nog niet eens internet thuis.

Op die dag in januari 2001 was het plan om elke keer teletekstpagina 501 opnieuw te laten laden met het belangrijkste beursnieuws en dan voordat de minuut voorbij was die de pagina nodig had om opnieuw te laden, weer naar de pagina met Amerikaanse koersen om niet achter te lopen bij de laatste stand. Dit waren nog eens tijden…

Door het dolle heen

Uiteindelijk bleek dat de Amerikaanse centrale bank compleet onverwacht de rente had verlaagd. Dat was ook nog eens een verlaging met een half in plaats van een kwart procentpunt. Iedereen was door het dolle heen omdat de Amerikaanse centrale bank beleggers te hulp schoot. De Amerikaanse economie draaide toentertijd immers helemaal niet slecht. Maar wat ik toen niet wist, en nu wel: er was een zeepbel in technologie-aandelen.

Deze dag om nooit te vergeten leerde me een les om nooit te vergeten: de verandering van de waardering en de verandering in liquiditeit zijn op de korte termijn stukken belangrijker dan de winstcijfers.