Updates

Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen

Dividendportefeuille | Bijna nieuw record na topweek

0 0 Leestijd ongeveer

Na wederom een uitstekende week is de Dividendportefeuille de recordstand van 18 februari 2020 genaderd tot op minder dan 1 procentpunt. Door de weekwinst van 2,7% liep het rendement in 2020 op tot 3,6%.

Op 18 februari werd het voorlopige recordniveau van €361.222 bereikt, en met een huidige portefeuillewaarde van €358.177 (slotkoersen maandag 16 november) ligt een nieuwe all time high voor het grijpen.

Het mooie aan de sterke performance van de laatste weken is dat het vooral de achterblijvers zijn uit de meer cyclische sectoren die de kar trekken. Denk dan vooral aan de chemie- en industrieaandelen, maar ook aan ‘bleeders’ als Danone en Bayer, die eindelijk weer in het vizier komen bij beleggers die alternatieven zoeken voor de gemiddeld eigenlijk veel te hoog gewaardeerde techsector. Technologie heeft het in 2020 tot dusverre uitstekend gedaan, maar doet de laatste weken duidelijk een stap terug.

Dividendportefeuille 2020

Toch zijn er zelfs binnen de techsector uitzonderingen die gewoon verder stijgen. Een mooi voorbeeld daarvan is het recent aangekochte Teradyne, dat op weekbasis 6% opliep en op maandag een hoogste koers ooit van $107,24 bereikte. Microsoft leverde daarentegen licht in en Monolithic Power, dat simpelweg te hard was opgelopen, was ditmaal de grootste daler met -3,4% op weekbasis. In 2020 plust het aandeel echter nog altijd 72%. Een aandeel dat juist sterk herstelde op weekbasis was Tecan, dat met bijna 10% winst de grootste stijger was en daarmee een groot deel van het verlies in de voorliggende week weer goedmaakte.

Industrie en chemie door het dak

Het mooie van de Dividendportefeuille is de brede spreiding van sectoren, met toch altijd een relatief zware weging voor de meer cyclische industriële en chemieaandelen. Juist die twee sectoren blinken de laatste twee weken uit, aangevoerd door het Amerikaanse chemiebedrijf Eastman Chemical, dat 8,5% steeg en maandag een hoogste koers ooit op $98,52 bereikte. Ik kocht dit fraaie aandeel, dat bijna alle sectorgenoten in 2020 ver achter zich laat met een winst van 23,6%, begin vorig jaar op $71,83.

Nog zo’n uitschieter de afgelopen week was Curtiss-Wright, dat nu krap twee maanden in de Dividendportefeuille zit. Na een slechte start, waarbij de koers eind oktober tot minder dan $85 terugviel, volgde de laatste twee weken een razendsnel herstel tot een slot van $113,23 gisteren. Het aandeel profiteerde net als sectorgenoten van de positieve berichten omtrent de coronavaccins, die voor een herstellende luchtvaartmarkt zullen zorgen. Ook Honeywell en Parker Hannifin (met een relatief groot deel van de omzet uit luchtvaart) veerden om die reden op en ook (industriële) sectorgenoten A.O. Smith, 3M, CSX, Union Pacific en Roper Technologies kenden een prima week met koerswinsten van minimaal 5%.

Roper, dat sinds begin 2020 in de Dividendportefeuille zit, kondigde bovendien aan het dividend met 10% te verhogen. Het is het 28e jaar op rij van dividendverhogingen voor Dividend Aristocrat Roper. Voor de komende weken reken ik nog op aanvullende dividendverhogingen voor een handjevol aandelen, waaronder Bristol-Myers, Eastman Chemical, Broadcom, Ecolab, Becton Dickinson, Abbott Laboratories en mogelijk ook Parker Hannifin.

Uitschieter

Parker Hannifin is dit jaar een van de aandelen waar ik het meest trots op ben. Tegelijk is het ook een van de meest onderschatte aandelen. In maart sprak ik er nog mijn onbegrip over uit (onder meer in de chatsessies en op Twitter) dat het aandeel wegzakte tot minder dan $100, met een dieptepunt van $93 op 18 maart dit jaar. Inmiddels betalen beleggers $268 voor een aandeel, dat daarmee op een hoogste koers ooit staat en in 2020 met +30% echt een uitschieter binnen de sector is. In 2012 schreef ik al eens een artikel over Parker Hannifin, dat ik bestempelde als het ultieme dividendaandeel. Het advies blijft, zoals altijd, ‘buy the dips’ voor dit aandeel, dat op lange termijn een prima investering blijft. Het dividend is al 63 jaar op rij verhoogd, indien we rekenen met het afwijkende fiscale jaar (dat eindigt in juni) van het bedrijf. In de praktijk wordt namelijk niet elk kalenderjaar een dividendverhoging aangekondigd, waardoor het aandeel geen kans maakt om te worden opgenomen in de Dividend Aristocrats Index.

Parker Hannifin zit vanaf dag 1 in de Dividendportefeuille en werd gekocht tegen een koers van $67,11 in september 2011. Na de grote terugval is het aandeel inmiddels weer een van de grootste uitblinkers, met een totaalrendement van 380,3%.

Het gemiddelde dividendrendement van de Dividendportefeuille is ondanks de recente verhogingen weggezakt tot een laagste niveau ooit: 1,9%. Dat is uiteraard de consequentie van oplopende beurskoersen. In het vierde kwartaal werd inmiddels €465 aan dividend geincasseerd, wat tegen de slotkoersen eind december zal worden herbelegd. Dat bedrag is nog exclusief het dividend van ten minste elf aandelen die in 2020 nog ex-dividend zullen gaan, waaronder Assa Abloy (25 november), LVMH (1 december) en Coloplast (4 december).

  • Rendement 2020: +3,6%
  • Rendement sinds start (6 september 2011): +258,2%

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!