Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Opinie Menno van Hoven, 25 apr 2012 19:37

Het ultieme dividendaandeel

0 0 Leestijd ongeveer

Twee Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven met perfecte dividendtrackrecords maakten de voorbije dagen een enorme koerssprong na sterke cijfers. Eén daarvan is het echte ultieme dividendaandeel.

Regelmatig wijs ik op de Amerikaanse Dividend Aristocrats, de (S&P500) bedrijven die hun dividend al minstens 25 jaar op rij elk jaar weer verhoogd hebben. In de Verenigde Staten zijn er daar meer dan 100 van, in Nederland (helaas) geen enkele. Sterker nog, bij ons is 10 jaar op rij een hoger dividend al uniek.

In de VS zijn er daarentegen minstens 10 aandelen die hun dividend nu al minstens 50 jaar op rij verhogen. Daarvan zitten er in ieder geval 5 in de S&P500, waaronder bekende namen als Coca-Cola (sinds kort 50 jaar op rij dividend verhoogd), Procter & Gamble (56 jaar) en 3M (54 jaar).

Minder bekend, maar uiteraard wel opgenomen in de Dividendportefeuille, zijn bijvoorbeeld Dover, Parker-Hannifin en Emerson Electric. Ook deze drie aandelen verhogen al minstens 50 jaar op rij hun dividend.

Het meest bijzonder daarvan is Parker Hannifin, dat gisteren bijna 9% hoger sloot na beter dan verwachte cijfers en de zoveelste dividendverhoging op rij (zie onderaan).

KAMPIOEN VERHOGINGEN VS KAMPIOEN VERHOGEN
Eerder dit jaar schreef ik over Diebold
, het Amerikaanse bedrijf dat al jarenlang recordhouder is wat betreft jaarlijkse opeenvolgende dividendverhogingen met inmiddels 59 jaar.

Het toeval wil dat Diebold vandaag met cijfers kwam die veel beter waren dan verwacht. Het aandeel staat op het moment van schrijven ruim 8% hoger op een nieuwe 52 week high van net geen $43. Daarmee staat er voor het bedrijf dat onder meer pinautomaten maakt dit jaar alweer een koerswinst van ruim 38% op het bord (hoezo dividendaandelen zijn saai….).

Gisteren gebeurde exact hetzelfde met Parker Hannifin, dat bijna 9% steeg na sterke cijfers en vooral een outlookverhoging. Parker, dat opgenomen is in de Dividendportefeuille,  kondigde aan het dividend alweer voor het 56ste jaar op rij te verhogen, goed voor een top-5 van beste trackrecords binnen de S&P500.

GROTE VERSCHILLEN
Alhoewel Diebold qua trackrecord als dividendrendement (3%) op het eerste gezicht de bovenhand heeft ten opzichte van Parker Hannifin (1,9%), zijn er toch grote en belangrijke verschillen tussen de twee aandelen.

Zo verhoogt Diebold zijn dividend nu al jaren op rij met een minimale hoeveelheid van 1 cent of, zoals onlangs, zelfs een halve cent.  In februari werd de 59ste jaarlijkse verhoging bekendgemaakt: Diebold keert 1,8% meer dividend uit, ofwel $0,285 per kwartaal vergeleken met $0,28. Een minimale verhoging dus, die er in ieder geval voor zorgt dat Diebold de DA lijst blijft aanvoeren (en waar het bedrijf ook terecht trots op mag zijn).

64% VERHOGING SINDS BEGIN 2010
Hoe anders is dat bij Parker Hannifin, dat zijn dividend met monstersprongen blijft opschroeven. Wie de headline van gisteren las, zou een dividendverhoging van 5% zien. Op zich niet schokkend, maar wel als je je bedenkt dat Parker zijn dividend in het vorige kwartaal ook al verhoogde (!).

Daarmee is het bedrijf dat nu al 248 kwartalen op rij dividend betaalt uniek. Geen enkele Aristocrat verhoogt (as far a I know) meer dan 1 keer per jaar zijn dividend. Een blik op de dividendhistorie toont het verbluffende tempo van vaak back-to-back verhogingen.

Vanaf begin 2010 werd het dividend liefst 5 keer op rij elk kwartaal verhoogd van $0,25 naar $0,37. Na drie kwartalen $0,37 volgde begin dit jaar een verhoging tot $0,39, gisteren dus alweer gevolgd door een nieuwe verhoging tot $0,41. Daarmee komt de totale verhoging in ruim 2 jaar uit op 64%.

Daarmee is Parker wat mij betreft het ultieme dividendaandeel van dit moment.

Ter vergelijking: Diebold verhoogde het kwartaaldividend tussen begin 2010 en nu van $0,27 naar $0,285. Dat is met 5,5% stijging sinds begin 2010 natuurlijk niets vergeleken met Parker Hannifin.

Volgens Bloomberg verhoogde Parker zijn dividend de afgelopen 5 jaar gemiddeld met 17,37%, tegen slechts 5,03% voor Diebold, dat bovendien steeds kleinere verhogingen doorvoerde, tegen steeds grotere voor Parker Hannifin.

De tabel hierboven toont de dividendontwikkeling van Parker Hannifin over de afgelopen 8 jaar, zonder rekening te houden met afwijkende boekjaren.

De taxatie voor 2012 is gebaseerd op één kwartaaldividend van 39 cent en drie kwartalen van 41 cent. De kans is echter redelijk groot dat Parker het dividend nog een keer opschroeft, waardoor het dividend over dit jaar nog hoger kan uitkomen.

VEEL BETERE PERFORMANCE
Dat vertaalt zich in een aanmerkelijke betere prestatie op de beurs voor Parker Hannifin de laatste 10 jaar.

Diebold was eind maart goed voor een totaalrendement van 22% sinds 2002, tegen een Total Return van 197% voor Parker (nog exclusief het koersverloop in april voor beide aandelen).

Nog indrukwekkender zijn de rendementen sinds 1980 (zie grafiek hieronder: hoezo is dividend belangrijk: het is ook voor de S&P500 goed voor ruim de helft van het rendement).

Parker behaalde een koerswinst van 1996% en een totaalrendement (dus met herbelegd dividend) van 4330%, wat bijna het dubbele is van Diebold, dat ook zeker niet slecht scoort.

Alhoewel beide bedrijven sterke cijfers presenteerden oogt Parker veel aantrekkelijker dan Diebold met het oog op zowel dividendhistorie als te verwachten toekomstige dividendverhogingen.

Wat Parker Hannifin helemaal interessant maakt is dat het bedrijf continu eigen aandelen blijft inkopen (a la IBM), waardoor het per saldo, ondanks de continue verhogingen, steeds minder dividend uitkeert. Immers hoeft het dividendbedrag over steeds minder aandelen verdeeld te worden.  Reken ook de komende jaren op stevige verhogingen voor Parker, dat normaal gesproken de komende jaren alleen maar meer ruimte heeft om overtollig cash uit te keren aan zijn aandeelhouders.

Voor de dividendportefeuille van Beleggers Belangen is PH inmiddels één van de best presterende aandelen, zeker na de koerssprong van 9% gisteren. Als er naast bijvoorbeeld Microsoft één aandeel is dat tot de absolute core values van de portefeuille behoort, is het wel PH, dat zoals gezegd voor mij momenteel zeker één van de ultieme dividendaandelen is, zo niet het ultieme dividendaandeel.

Tekst: Menno van Hoven, 25 april 2012
(De auteur heeft een positie in Parker Hannifin en Diebold)