Updates

Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
houden
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Signify

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Total

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
houden
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Signify

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Total

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
kopen
Opinie Karel Mercx, 12 nov 2020 16:00

De nieuwe hedge

0 0 Leestijd ongeveer

De TLT, de bekendste ETF met Amerikaanse staatsobligaties als onderliggende waarde, werd gelanceerd op 1 januari 2005. Ruim vijftien jaar later, op 24 april van dit jaar, bedroeg het rendement 222%. Dat is identiek aan het rendement van de S&P500 over dezelfde periode.

Deze fantastische trend van obligaties – bedrijfsobligaties bewegen mee met staatsobligaties – en aandelen die over lange tijd ongeveer hetzelfde rendement behalen, is gestart in 1980. Een portefeuille bestaande uit 60% aandelen en 40% obligaties heeft sinds dat jaar een gemiddeld rendement behaald van 10,2%. Het aantrekkelijke aan deze hybride strategie is dat je in deze veertig jaar nooit wakker hebt hoeven liggen van een crash. Obligaties zijn namelijk de perfecte hedge voor aandelen en omgekeerd. Zo daalde de S&P500 in 2008 met 37%. De TLT steeg in dat rampjaar echter met 34%. Een ander moeilijk jaar was 2011. De S&P gaf toen een totaalrendement van 2%, terwijl de TLT ook in dat jaar met 34% steeg. Tussen aandelen en obligaties bestaat dus een negatieve correlatie.

Unieke periode

Historisch gezien is dat niet normaal. Integendeel: de afgelopen veertig jaar vormen een unieke periode in de geschiedenis van de financiële markten. Uit gegevens van de Bank of England die teruggaan tot 1759 blijkt dat er tot 1980 altijd een positieve correlatie heeft bestaan tussen Britse aandelen en Britse obligaties. In de financiële geschiedenis is het eeuwenlang normaal geweest dat obligaties onderuit gingen als de aandelenmarkten in het rood doken en dat beide vermogenscategorieën ook samen de weg naar boven aflegden. Mijn gevoel zegt ook dat dit logisch is. Wanneer de financieringskosten immers stijgen – stijgende rentes betekenen dalende obligatiekoersen – moet er meer winst naar rentebetaling en blijft er dus minder winst over. Daardoor dalen ook de aandelenkoersen.

Terug naar normaal

De belangrijke vraag is hoe lang deze unieke periode van veertig jaar met een negatieve correlatie tussen aandelen en obligaties nog gaat duren. Met rentes die onder andere in Japan, Duitsland, en Nederland ruim onder het nulpunt liggen, is het ondenkbaar dat de trend nog lang doorgaat. Of is er iemand die serieus gelooft in rentes van -5%?

Ondertussen groeit het aantal uitstaande obligaties als kool. Stond er in 2000 nog voor in totaal $11 bln uit, inmiddels is dit $65 bln – een stijging van 491% in twintig jaar! Met $94 bln aan aandelen staat er in totaal dus voor $159 bln aan aandelen en obligaties uit. Vooralsnog vormen deze twee vermogenscategorieën elkaars perfecte hedge. Maar als dat ergens in de toekomst niet meer zo blijkt te zijn, zullen beleggers op zoek gaan naar een alternatief. In het verleden was dat altijd goud. Het kan haast niet anders of dit edelmetaal krijgt in de toekomst weer de rol die het tientallen jaren niet heeft gehad.

De goudmarkt is met een totale waarde van $9,7 bln een stuk kleiner dan de aandelen- en obligatiemarkt. Er hoeft dan ook maar een paar procent van het aandelen- en obligatievermogen in goud te worden belegd om de goudmarkt compleet in vuur en vlam te zetten.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!