Updates

Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Opinie Jeff Thijssen, 6 nov 13:00

Wie schrijft die blijft

0 0 Leestijd ongeveer

‘Wie schrijft die blijft’. Het is een spreekwoord dat u vast wel kent. Van oorsprong betekent het dat u uw boekhouding op orde dient te hebben. Alles goed opschrijven kan daarbij helpen.

In mijn tijd bij de broker TradersOnly kwam ik erachter dat het spreekwoord ook geliefd is onder een select groepje optiehandelaren. Een destijds directe collega die marketmaker was geweest bij Optiver – een bedrijf dat hofleverancier is van de Quote500 – overtuigde mij van de voordelen van het schrijven van opties.

Ingeprijsd

Sindsdien ben ik zelf frequent opties gaan schrijven en ben ik erachter gekomen dat een van de weinige echte zekerheden op de beurs is dat angst en onzekerheid te duur worden ingeprijsd. De verwachting van de markt dat iets gebeurt, is over het algemeen groter dan de kans dat het daadwerkelijk gebeurt en dat wordt bevestigd met harde data. Zo zagen we over de afgelopen dertig jaar dat de verwachte beweging voor de S&P500 op ruim 80% van de dagen groter was dan de daadwerkelijke beweging.

Beleggers kunnen hiervan profiteren, door op een slimme manier opties te schrijven (verkopen). Dat het schrijven van opties interessant kan zijn, blijkt wel uit de CBOE S&P500 PutWrite Index. Deze index toont aan dat het maandelijks schrijven van een at-the-money putoptie op de S&P500 sinds 2000 een rendement oplevert dat vergelijkbaar is met dat van een directe belegging in de S&P500 SPY ETF. Het grote verschil is echter dat de schrijver van de putopties gemiddeld slechts circa 20% van zijn kapitaal daarvoor hoeft te gebruiken en de overige 80% cash op de rekening kan laten staan – of (deels) aan het werk kan zetten om de markt te verslaan.

Schrijvers van opties dienen daarbij echter wel zeer voorzichtig te werk te gaan. Charlie Munger, de rechterhand van Warren Buffett, zei ooit niet voor niets dat er drie manieren zijn om financieel in de problemen te raken: drank, vrouwen en beleggen met een hefboom.

Optietips VS

In onze rubriek Optietips VS kunnen beleggers kennis maken met de kunst van het schrijven. Elke dinsdag deel ik een optietip op de Amerikaanse beurzen, waarin onder andere het schrijven van putopties veelvuldig wordt besproken, en staan we stil bij de risico’s. Het gemiddelde rendement van de optietips sinds de start op 2 juli 2019, tegen de slotkoersen van 30 oktober, bedraagt +17,3%.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!