Updates

Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen

Actueel advies

Galapagos | Er is weer fantasie nodig

0 0 Leestijd ongeveer

De kwartaalcijfers van Galapagos steken zwak af bij de sterke resultaten van een jaar geleden. Ook de vooruitzichten prikkelen niet echt de fantasie.

De omzet van Galapagos is in het derde kwartaal gedaald van €644 mln naar €144 mln. Het bedrijfsresultaat sloeg om van €490,6 mln naar -€32,4 mln en de nettowinst van €361,2 mln werd een verlies van €82,0 mln. De enorme omslag is vooral een gevolg van een deal die het biotechbedrijf een jaar geleden met branchegenoot Gilead Sciences sloot.

Hoewel de vergelijking met vorig jaar een vertekend beeld geeft, oogt met name de omzetontwikkeling in de afgelopen maanden wat mager. Aan de andere kant zijn de kosten behoorlijk gestegen. De onderneming geeft meer uit aan de ontwikkeling van nieuwe middelen en aan het opbouwen van een eigen Europees verkoopapparaat. Dat laatste is van belang, aangezien er groen licht is gekomen voor marktintroductie van reumamiddel Filgotinib in Europa en Japan.

Tegenvaller

Het is echter een teleurstelling dat de omzet en royalty’s uit deze regio’s niet weerspiegeld worden in een hogere prognose. Voor heel 2020 houdt Galapagos vast aan operationele uitgaven van €490 mln tot €520 mln. Ook de vooruitzichten voor de pijplijn leverden geen echte meevallers op. Hoewel er de komende maanden resultaten naar buiten komen van een Fase 2-studie met GLPG1205 tegen longfibrose, krijgen beleggers pas in de loop van 2021 via verschillende onderzoeken meer zicht op de omzetontwikkeling op langere termijn. Dat hangt ook voor een groot deel af van het oordeel dat de Amerikaanse toezichthouder in de herkeuring over Filgotinib velt.

Aandeel Galapagos op houden

Met een koersdaling van ruim 5% werd het aandeel Galapagos te hard gestraft voor de matige cijfers. De beurswaarde van €6,7 mrd ligt slechts €1,4 mrd boven de waarde van de kaspositie. Die waardering doet totaal geen recht aan de pijplijn en de kracht van het medicijnontwikkelingsplatform.

Het kan echter nog enkele jaren duren voordat die waarde tot uitdrukking komt in de beurswaarde. In de tussentijd wordt de koersrichting voornamelijk bepaald door de nieuwsstroom over de pijplijn. Aangezien er in dit opzicht de komende maanden naar verwachting geen groot nieuws naar buiten komt, hoeft het houdadvies niet aangepast te worden.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!