Updates

Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Advies Stephen Hendriks, 28 okt 2020 11:02

Novartis | Omzet valt tegen, winst valt mee

0 0 Leestijd ongeveer

De omzetgroei van Novartis werd ook afgelopen kwartaal gehinderd door het coronavirus. Door kostenbesparingen viel de winst hoger uit dan verwacht, maar dat maakte weinig indruk op beleggers.

Farmaceut Novartis boekte – exclusief valuta-effecten – geen omzetgroei in het derde kwartaal, terwijl op een lichte groei werd gerekend. De kleine tegenvaller was volgens Novartis vooral het gevolg van het coronavirus waardoor de omzet van verschillende medicijnen onder druk stond. Zo steeg de omzet van Cosentyx, een middel tegen auto-immuunaandoeningen als psoriasis en reuma afgelopen kwartaal met slechts 7% tot ruim $1 mrd omdat er minder nieuwe patiënten werden bereikt dan verwacht. Cosentyx is een van de belangrijkste medicijnen van Novartis, dat naast corona ook te maken heeft met toenemende concurrentie van ‘biosimilars’.

Niettemin houdt de farmaceut vast aan de omzetverwachting voor Cosentyx van zeker $5 mrd. Over de eerste negen maanden van dit jaar lag de omzet van het medicijn op $2,9 mrd. Corona had ook een negatieve invloed op de omzet van oogheelkundige medicijnen die met 6% daalde tot $1,15 mrd en daarmee nog steeds onder het ‘pre-coronaniveau’ ligt.

Winstmarge

Tegenover de wat tegenvallende omzetontwikkeling stond een hoger dan verwachte operationele winst (voor buitengewone posten). Deze nam ondanks de vlakke omzetgroei met 11% toe tot $4,07 mrd. Dat was te danken aan kostenbesparingen. Zo daalden de uitgaven aan onder meer marketing met ruim $130 mln tot $3,42 mrd. Daardoor steeg de operationele winstmarge van de divisie ‘Innovatieve Medicijnen’ tot een opvallend hoge 36,3%. Over heel 2020 gaat Novartis echter uit van een winstmarge van 35%, maar dat heeft een goede reden. Novartis investeert dit kwartaal in de introductie van twee veelbelovende nieuwe medicijnen: Kesimpta (tegen multiple sclerose) en Leqvio (tegen hoog cholesterol).

Advies Novartis

Na de cijferpublicatie verloor het aandeel ruim 1,7% en is de koers weer terug op niveau van eind maart, toen ik het advies voor Novartis naar kopen verhoogde. Er is geen reden om de winsttaxatie van $5,60 (CHF5,10) voor dit jaar neerwaarts aan te passen. Na drie kwartalen heeft Novartis immers al $4,44 verdiend en de farmaceut stelde de operationele winstverwachting voor heel 2020 iets opwaarts bij. Op een bescheiden waardering van 14,5 en een redelijk gevulde pijplijn van nieuwe medicijnen is het aandeel absoluut koopwaardig, maar nog geen sectorfavoriet. Dat blijft Sanofi.

Derdekwartaalcijfers (in $ mrd)
2020 2019
Omzet 12,26 12,17
Operationele winst 4,07 3,75
Nettowinst 3,47 3,21
Winst per aandeel ($) 1,52 1,41

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!