Updates

Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Commentaar Johan Brinkman, 22 okt 09:00

Activistische aandeelhouders volgen

0 0 Leestijd ongeveer

Het kritisch volgen van activistische aandeelhouders is het minste wat particuliere beleggers kunnen doen wanneer deze mede-eigenaren zich bij een bedrijf melden, zoals vorige week bij Unibail-Rodamco-Westfield.

Aangevoerd door voormalig topman Léon Bressler verzetten aandeelhouders die in totaal 4,1% van het vastgoedfonds bezitten zich tegen het voornemen om €3,5 mrd aan nieuwe aandelen uit te geven. Over deze claimemissie gaat de BAVA op 10 november, waarop ook particuliere aandeelhouders hun stem kunnen inbrengen.

Voorgangers

Dat activistische aandeelhouders zich mengen in de strategie van in Amsterdam genoteerde bedrijven komt gemiddeld enkele keren per jaar voor. Een klassiek voorbeeld is de rol die The Children’s Investment Fund in 2007 speelde bij de opsplitsing van ABN Amro. Een ander bekend voorbeeld speelde tien jaar later toen Elliott zich bij AkzoNobel inzette voor de overname door de Amerikaanse branchegenoot PPG. Deze aanval werd afgeslagen, maar het bestuur voelde zich desalniettemin gedwongen de chemietak van AkzoNobel te verkopen.

Van meer recente datum is de bemoeienis van hetzelfde Elliot in het beleid van NN Group en de speculaties over de rol die activistische aandeelhouders gaan spelen bij een mogelijke opsplitsing van Unilever. Al deze voorbeelden hebben één ding gemeen: de activistische partijen menen dat het bestuur door een andere richting te kiezen meer waarde kan creëren. In die zin lopen de belangen van activistische aandeelhouders en particuliere beleggers parallel, als we er tenminste van uitgaan dat voorgestelde strategische oplossingen de beurskoersen ten goede komen.

Activistische aandeelhouders

Daarbij passen wel kanttekeningen. In de eerste plaats richten de acties van activistische aandeelhouders zich op de korte termijn. Daartoe moet u zich als beleggers aangetrokken voelen. Belangrijker is misschien dat deze partijen enkel handelen vanuit het belang van de aandeelhouders. Andere grote beleggers, zoals Norges Bank Investment Management, stellen voor hun investeringen bijvoorbeeld steeds hogere eisen aan hoe bedrijven omgaan met milieu, bestuur en sociaal beleid. Dat kan, naast een mooi rendement, ook een filosofie zijn die u past.

Dat activistische aandeelhouders zich roeren is voor ons één van de factoren die meespelen bij onze advisering. En net als bij die andere factoren dagen wij u ook bij activistische aandeelhouders uit om zelf de ontwikkelingen kritisch te blijven volgen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!