Updates

Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 21 okt 13:58

AkzoNobel | Cash is king

0 0 Leestijd ongeveer

Dankzij een flinke volumegroei bij decoratieve verven houdt AkzoNobel de omzet goed op peil. Met name de oplopende kasstroom maakt indruk en het bedrijf gaat tevens eigen aandelen inkopen. 

Bij AkzoNobel was de omzetdaling van 5% naar €2,3 mrd in het derde kwartaal geen verrassing. De onderneming had half september al aangekondigd dat de omzet slechts iets lager zou liggen dan een jaar eerder. Zonder nadelige valuta-effecten zou er zelfs een toename van 1% uit de bus zijn gekomen.

Dit was vooral te danken aan de goede gang van zaken bij decoratieve verven. Een volumegroei van maar liefst 14% was daar ruim voldoende om een negatief assortimentseffect van 4% te compenseren. De vergelijkbare omzet van de divisie steeg met 11% naar €1,0 mrd. Bij de coatings-tak tekende zich echter een vergelijkbare-omzetdaling af van 5% naar €1,3 mrd. Deze wordt onder meer veroorzaakt door kleinere vraag vanuit de auto-industrie, die relatief zwaar geraakt wordt door de gevolgen van de coronapandemie.

Flinke winstsprong

De aangepaste ebitda veerde met 13% op naar €439 mln. Die mooie stijging was voor een groot deel te danken aan kostenbesparingen. Daarnaast profiteerde AkzoNobel van lagere grondstofprijzen als gevolg van de scherp gedaalde olieprijs. De onderneming verwacht ook in het vierde kwartaal van dit effect te profiteren. Onderaan de streep liep de nettowinst uit doorgezette activiteiten met 39% op naar €225 mln. Maar wat vooral indruk maakte, is de stijging van de vrije kasstroom met 51% naar €393 mln.

Advies AkzoNobel

De combinatie van een stevige kasgeneratie en een gezonde schuldpositie van circa één maal de ebitda, geeft volop financiële manoeuvreerruimte. Die gebruikt het bedrijf deels voor overnames, zoals de recente aankoop van het Spaanse Industrias Titan. Daarnaast blijft er meer dan genoeg over voor een groeiend dividend. Naar verwachting wordt de uitkering dit jaar opgeschroefd van €1,90 naar €2,00 (2,3%).

Bij de cijferpresentatie kondigde AkzoNobel bovendien aan dat het voor €300 mln aan eigen aandelen gaat inkopen. De lauwe koersreactie van -1,5% geeft vooral aan dat beleggers met een koersstijging van 40% binnen een halfjaar al ver vooruitgelopen zijn op de operationele verbetering. Op de huidige waardering (k/w 26) is er geen reden het houdadvies te verhogen.

In € mln kw3 2020 kw3 2019
Omzet 2276 2396
Aangepaste ebitda 439 387
Nettowinst doorgezette activiteiten 225 162

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!