Tijd voor realiteit
Terwijl tijdens de bullmarkt van eind vorige eeuw de S&P500 zijn piek bereikte op 24 maart 2000 (op een stand van 1552,87), bereikte de Value Line Geometric zijn top bijna twee jaar eerder, op 21 april 1998, alvorens aan een gestage daling te beginnen. Mooie bedrijven als Coca-Cola, Nike en Berkshire Hathaway verloren tientallen procenten van hun beurswaarde in de laatste twee jaar van de bullmarkt. Beleggers leken in deze periode alleen maar bedrijven te willen hebben die iets deden met telecom, media of technologie.
Een andere indicator die vaak eerder een top laat zien dan de brede markt, is de waarde van de S&P500 uitgedrukt in goud. Hier zagen we het hoogtepunt op 7 juli 1999. Hoe hard de brede S&P500 ook omhoog knalde in de laatste negen maanden van bullmarkt, de goudprijs steeg nóg sneller.
Op dit moment is er precies hetzelfde aan de hand als eind jaren ’90. In de laatste bullmarkt piekte de Value Line Geometric op 29 augustus 2018 en de S&P500 uitgedrukt in goud op 27 september 2018. Ook de dominante positie van technologie doet sterk denken aan twee decennia geleden. De sector is de laatste tijd weer even ‘hot’ als eind jaren negentig, waardoor de S&P500 de afgelopen maanden meerdere nieuwe recordstanden heeft neergezet.
Nieuwe fase
Beperken we ons tot het beeld van de afgelopen maanden, dan ligt de top van de Value Line Geometric op 8 juni. Dat is, niet geheel toevallig, de dag die ik zie als de top van het herstel na de crash van maart en als de dag waarna de beurs zeer waarschijnlijk een nieuwe fase in is gegaan. Het is een patroon dat ik al eerder heb uitgelegd: als aandelen overgewaardeerd zijn, gaan ze door drie fases heen. Dit zijn de crashfase waarin de beurs keldert, de speculatiefase waarin het optimisme over een spoedig herstel de koersen omhoog drijft en de realiteitsfase waarin deze hoop de bodem wordt ingeslagen en de koersen opnieuw fors dalen.
Er komt steeds meer bewijs dat de beurs zich op dit moment in (het beginstadium van) deze realiteitsfase bevindt. Zo zakten grote oliebedrijven als BP en Shell afgelopen week tot onder hun bodems van maart en zitten ook de aandelen van Europese banken hier dicht tegenaan.
Beleggen in de realiteitsfase
In mijn redactietips hou ik nadrukkelijk rekening met het aanbreken van de realiteitsfase. Zo heb ik de weging van het aandelensegment van mijn mini-portefeuille met tips geleidelijk afgebouwd ten faveure van edelmetalen. De huidige verdeling is: aandelen 26,1%, obligaties 13,4% en edelmetalen 60,5%. Als ik er zeker van ben dat de realiteitsfase is aangebroken, bouw ik het aandelenbelang verder af.