Deutsche Bank | Winst nemen op gestegen euro
De sterke koersontwikkeling van de euro ten opzichte van de dollar is geen verrassing voor Deutsche Bank. Vanaf de euro-dollarverhouding van 1,10 was de bank al enthousiast over de kansen voor de euro. Het koersdoel van Deutsche Bank van 1,20 werd vorige week behaald en de bank vindt het nu tijd om winst te nemen op de gestegen euro.
In mei voorzag de bank een opmars van de euro in twee fasen. De eerste fase – waarin de euro van 1,10 tot 1,15 kon oplopen – was het gevolg van een afnemend verschil is het aantal coronagevallen in het in eerste instantie zwaarder getroffen Europa ten opzichte van de VS. In de tweede fase, waarin de euro tot 1,20 kon stijgen, zou er volgens Deutsche Bank een einde komen aan de Amerikaanse uitzonderingspositie. Daarmee bedoelt de bank dat de VS er in termen van economische groei, lange rente en stimuleringsmaatregelen zijn voorsprong op Europa kwijt zou raken.
Interventie
Deze ontwikkelingen zijn inmiddels verdisconteerd. Voor de rest van dit jaar ziet Deutsche Bank dan ook niet veel ruimte voor verdere stijging van de Europese munt ten opzichte van de dollar. Het aantal coronagevallen loopt in Europa weer op en de Federal Reserve lijkt voorlopig niet van plan om nog meer steunmaatregelen te overwegen. Door de recente stijging van de euro ten opzichte van de dollar verwacht Deutsche Bank ‘verbale interventie’ van de ECB: het omlaag praten van de euro door de Europese centrale bank. Bovendien heeft de markt de ontwikkeling van het Europese herstelfonds nu ook wel ingeprijsd. Een euro-dollarkoers van rond de 1,20 is voorlopig een juiste waarde, aldus de bank.
Recordniveaus
Voor de langere termijn blijft Deutsche Bank wel negatief over de dollar, maar niet om de vaak genoemde redenen. De bank verwacht namelijk niet dat de dollar zijn status als ’s werelds belangrijkste reservevaluta zal verliezen, en al helemaal niet als Joe Biden de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint. Ook de oplopende inflatieverwachtingen zullen de dollar niet onder druk zetten, omdat die in de VS niet sneller oplopen dan elders.
Waar de dollar komend jaar daarentegen wel last van zal krijgen, is het oplopende tekort op de lopende rekening. Ook zullen beleggers volgens Deutsche Bank hun investeringen in dollars reduceren. Het aandeel van dollarbeleggingen in Europese portefeuilles ligt tegen recordniveaus aan. Deutsche Bank verwacht dan ook dat de euro-dollarkoers komend jaar verder doorstijgt, richting de 1,30.